Døende kræver dygtigt sundhedspersonale

23. april 2013
Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd talte på Hospice Forums årsmøde.

Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd talte på Hospice Forums årsmøde.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, talte lørdag eftermiddag på Hospice Forum Danmarks årsmøde. Her påpegede hun, at det er positivt, at stadig flere døende vælger hospice, og det kræver et stærkt hold af sundhedsfaglige medarbejdere.

Grete Christensne fortalte, at antal sengedage på hospice er steget markant de seneste år.
- Flere og flere døende vælger at komme på hospice. Det gør de for at få den særlige støtte og pleje, der er behov for i den sidste tid. For på egne præmisser at få den bedste afslutning på livet. En indsats, som de netop kan få fra et stærkt og kompetent hold af sundhedsfaglige medarbejdere, som er til stede på et hospice, sagde Grete Christensen, som flere gange har besøgt et hospice. Hun fortæller til Dansk Sygeplejeråds hjemmeside:
- De steder, jeg har set har haft en helt speciel atmosfære med ro, nærvær og sygepleje i den reneste form. Medarbejdernes fokus er 100 procent på den døende og de pårørende, og der er en stolthed og intensitet omkring arbejdet, som er meget prisværdig. Det kræver et særligt og kompetent personale. Det skal vi værne om, sagde Grete Christensen.

Formanden for landets sygeplejersker understregede samtidig, at der stadig er en del døende, som ikke får den optimale behandling. Og hun opfordrede til et øget samarbejde.
- Mange danskere vil helst dø hjemme. Men noget går galt, når mange patienter alligevel tilbringer de sidste dage og timer på en sengestue. Der bør sættes fokus på, at disse borgere i stedet kan dø i ro og fred i eget hjem, sagde Grete Christensen og fortsatte:
- Kommunerne har en vigtig opgave i at støtte borgere og pårørende, så de kan blive i hjemmet. Det kan ske ved at ruste hjemmesygeplejen gennem mulighed for sparring med et palliationsteam eller et hospiceteam. Jeg ved, at flere hospices har en udefunktion, hvor de netop fungere som konsulenter for hjemmeplejen. Det bør være muligt alle steder i landet, pointerede hun.