Døende skal have bedre hjælp

20. december 2011
Sundhedsstyrelsen: Mere hjælp til mennesker med livstruende sygdomme.
Sundhedsstyrelsen: Mere hjælp til mennesker med livstruende sygdomme.

Ikke blot kræftramte, men også patienter med andre livstruende sygdomme som hjertelidelser og lungesygdommen KOL skal have langt bedre hjælp til at få afhjulpet deres smerter uanset, om de er fysiske, psykiske eller sjælelige.
Det skriver Kristeligt Dagblad i dag og citeres af bl.a. Ritzau og DR.
En ny redegørelse fra Sundhedsstyrelsen anbefaler en kraftig oprustning af hjælpen til både døende og deres pårørende, så den danske indsats for smertelindring lever op til WHO's standarder på området.
Hvert år afgår 56.000 danskere ved døden, og i øjeblikket udgør kræftpatienterne 96 procent af de patienter, der får specialiseret hjælp til at klare den sidste svære tid.
Det skal der laves om på, så hjælpen udvides til også at omfatte døende patienter med andre sygdomme. Hver region i Danmark skal senest i 2013 have udarbejdet en plan for organiseringen af den såkaldt palliative indsats.
- Det er positivt, at de nye anbefalinger udvider målgruppen for den lindrende indsats, så den ikke kun omfatter kræftpatienter, men også for eksempel lunge- og hjertesyge, siger Helle Timm.
Hun er chef for Palliativt Videnscenter og har været med i arbejdsgruppen bag rapporten.
Læger og sygeplejersker skal nu udbygge samarbejdet med hjemmepleje, psykologer og fysioterapeuter. Desuden skal præster og imamer kunne inddrages, hvis patienten ønsker det.
Overlæge fra det palliative afsnit på Rigshospitalet Per Sjøgren fremhæver, at Danmark er "graverende" langt bagefter andre lande, når det gælder den palliative indsats, og han mener derfor, at anbefalingerne falder på "et tørt sted".
- Hvis patienter bliver behandlet af et palliativt team tidligt i et sygdomsforløb, viser undersøgelser, at de får bedre livskvalitet, færre smerter og i nogle tilfælde forlænget overlevelse, siger Per Sjøgren til Kristeligt Dagblad.