Døende skrev selv tekster på ny cd

13. januar 2013
Sange til livet og døden blev til med patienter og personale på hospice

"Sange til livet og døden" blev til med patienter og personale på hospice.

Sorgen er kærlighedens pris,
den største ære, glæden kan få.

Sådan lyder en strofe fra en ny cd med sange, der bl.a. er skrevet af alvorligt syge og døende patienter på Hospice Sydvestjylland. Strofen illustrerer det spekter af dybe følelser, som rammer én, når livet ebber ud og det er tid til at sige farvel til familie og venner.

Særlig stemning
"Sange til livet og døden" inviterer lytteren indenfor i den særlige stemning af glæde og alvor, der er på et hospice. Psykolog Gert Barslund og musikterapeut Barbara Harbo Ilskov har samlet materiale til teksterne fra samtaler med tre patienter, to pårørende, samt personale og en frivillig. I alt otte sange er det blevet til.
- Vi har ønsket at give alvorligt syge og døende, deres pårørende og personalet omkring dem en mulighed for at sætte ord, stemninger og melodi på, hvad det vil sige at være alvorligt syg, at være døden nær, at tage afsked med fx en datter eller en forælder og at drage omsorg for dem, der lever deres sidste timer, fortæller Gert Barslund og Barbara Ilskov.

Sangen skulle være glad
De er begge blevet rørt og beriget af de syges historier. Gert Barslund fortæller om "Bente", der insisterede på, at sangen skulle være glad:
- Det første Bente sagde til mig var: "Jeg vil godt lave en sang med dig. Men jeg gider ikke være med til at lave en meget sørgelig sang. Det skal være en sang om glæde, varme og kærlighed. Og om alle dem der betyder noget."
Så var tonen slået an. Bente ønskede også, at melodien skulle være let og med "noget gang i". Og det blev til sangen "Ingen løse ender".

Ingen løse ender
Når vi går hver sin vej
Familie og venner
Ingenting skal holde jer fra mig.

Også plads til smerte
Teksterne er hudløst ærlige, også når de handler om sorg, smerte og kroppens forfald. Barbara Ilskov fortæller om mødet med "Inga":
- Vi havde mange samtaler om alt mellem himmel og jord - både humørfyldte, men også triste samtaler, hvor frustration og afmagt fyldte. Jeg spurgte Inga, om hun kunne tænke sig at være med til at skrive en sang - det sagde hun ja til. Jeg skrev stikord og sætninger ned under vores samtaler, hvilket resulterede i mange siders notater.
Og det blev til sangen "Der bli'r stille, når jeg er væk":

Jeg føler mig som et vrag.
Jeg har mange drømme jeg ikke når.
Jeg fortryder det liv jeg har levet,
men jeg vil ikke beklage mig.

Bryder tabu
Smerten er mærkbar, trænger sig på og når teksterne synges af Anne Dorte Michelsen og de to initiativtagere rammer de hjertet på andre niveauer end ord ellers ville gøre.
Gert Barslund og Barbara Ilskov håber begge, at cd'en kan bryde et tabu omkring døden:
- Vores håb med sangene er, at de kan bidrage til, at vi kan tale åbent om både livet og døden, når der er behov for det, siger de.
Og patienternes åbenhed har overrasket Gert Barslund:
- Min største oplevelse i projektet har været at opleve åbenheden fra de mennesker, vi har arbejdet med. Det har også betydet, at mange i processen er blevet forbundet med hinanden. Det kan fx være en syg mor, vi har skrevet en sang med, der får snakket med en af musikerne.
Men er det ikke grænseoverskridende, at udfritte de døende på den måde?
- Sådan oplever vi det ikke. Vi har blot lyttet til, hvor de er med deres liv, hvad de har på hjerte og gerne vil snakke om. Men det er da grænseoverskridende at tale om døden i det hele taget. Det er jo ikke noget, vi taler så meget om ellers.

Kan ikke holde døden fra døren
- Døden kom meget tæt på mig selv i forløbet. I samme periode blev en del af mine familiemedlemmer alvorligt syge. Det satte tanker i gang om min egen og mine nærmestes død. Det blev svært at holde døden fra døren. Men det er selvfølgelig heller ikke intentionen.
Han håber, at cd'en finder vej ud i hjemmene og på institutioner, hvor man tager sig af syge og døende.
- Jeg tror, sange og tekster kan give noget i sorgprocessen, siger han.
Både Gert Barslund og Barbara Ilskov kommer meget gerne ud og holder koncerter og musikforedrag med sangene fra cd'en.
Men hvordan er teksterne blevet til - helt konkret?
Barbara Ilskov fortæller om processen efter samtalen med den syge "Inga":
- Jeg begyndte at strukturere notaterne og samle sætninger og ord til linjer og vers. Jeg præsenterede undervejs i arbejdet små tekstbidder for Inga, for at sikre mig, at det stemte overens med det hun gerne ville udtrykke.

Glæde over lokalt initiativ
I Hospice Forum Danmark (HFD) glæder man sig over dette lokale initiativ.
- Det glæder os, at så mange har bidraget til teksterne, helt fra hospicechefen til patienterne, pårørende og frivillige, udtaler landsformanden for HFD, Tove Videbæk. HFD håber, at cd'en vil blive brugt på både hospicer, andre institutioner og i hjemmene.
- Den sætter ord på tanker og følelser i forbindelse med uhelbredelig sygdom og død, og derfor tror vi, at cd'en kan være til hjælp og støtte - også i sorgbearbejdelse, slutter Tove Videbæk.

Læs mere på hjemmesiden www.sangefrahospice.dk, hvor cd'en også kan bestilles. Alt overskud går til Hospice Sydvestjylland.