Døende vil glæde sig sammen med pårørende

13. august 2014
Hellere leve livet end tænke på døden, mener hospicepatienter

Hellere leve livet end tænke på døden, mener hospicepatienter. 

En ny undersøgelse viser, at patienter, som skal dø, foretrækker at bruge den sidste tid på dagligdags glæder med børn og familie i stedet for at snakke om døden.

Det skyldes ikke angst eller fortrængning, men et stærkt ønske om at bruge den sidste tid på livet omkring dem. De kan fortsat føle glæde og finde mening i dagliglivet, børn og familie, et godt måltid, en smuk udsigt og de små gyldne øjeblikke i hverdagen, viser en undersøgelsen 'Eksistentielle behov hos døende', som er støttet af Kræftens Bekæmpelse. Det drejer sig om en kvalitativ undersøgelse af 17 tilfældigt udvalgte døende patienter og 38 dages feltobservationer på tre forskellige hospicer.

- Selvom de ikke taler om døden så ofte, så er de meget bevidste om deres forestående død, fortæller ph.d. studerende Lene Moestrup fra Syddansk Universitet til Cancer.dk.

De foretrækker blot at bruge den sidste tid på at få det bedste ud af livet, f.eks. nært samvær med familie og børn og andre nære og smukke menneskelige oplevelser i hverdagen, fortæller Lene Moestrup.

Derfor bør de pårørende "give sig selv lov til at tale om hverdagslivets trivialiteter og måske grine og pjatte uden at føle, at de er overfladiske og udeltagende", siger hun.