DR2: Når døden indhenter os - 2 timers debatudsendelse med 3 dokumentarfilm

18. september 2005
Danskere har svært ved at tale om døden og til at forholde sig til den, når de kommer tæt på den. Hvordan kan det være? - læs mere om debatudsendelsen tirsdag d. 20.09.05 kl. 20.30 på DR2 -<STRONG> klik på overskriften<br></STRONG>

DR2 d. 20 september kl. 20.30 sender en temaaften
om vores forhold til døden.
 
Hvorfor er det så svært ved at acceptere, at døden er en del af livet?
Og hvordan kan det være, at vi har så mange problemer med at håndtere mennesker i sorg?
 
Tematirsdag handler om døden og skildrer en række danskere og deres tanker tæt på døden.


Heri indgår studiedebat, samt 3 dokumentarfilm:
1) en præst der arbejder med døende patienter på Herlev hopsital
2) en hvor vi følger en kræftsyg patient i en afgørende periode i hans liv og
3) en om de dødes dag i Mexico.
 
Se programannonce på DR2

20.30 Tema: Når døden indhenter os - om danskernes forhold til døden.
Danskere har svært ved at tale om døden og til at forholde sig til den, når de kommer tæt på den. Hvordan kan det være?

20.35 Døden er tabu
Da Mads og Ditte mistede deres datter i 2001, faldt deres verden fra hinanden. Dele af omgivelserne havde særdeles vanskelig ved at tackle og forstå parrets sorg. Døden var blevet tabu. Det er en virkelighed, som mange danskere møder, når de mister en af deres nære. Vi ser nærmere på, hvorfor døden er så svær at tale om.

20.45 Præsteliv - med Gud blandt syge
Sygehuspræst Tom Kjær møder megen sorg og lidelse i sit arbejde, men han vil ikke bytte det med noget andet. For det giver mening og er et meget livsbekræftende job. Tom Kjær er præst på Amtssygehuset i Herlev, hvor der dør omkring 1500 patienter om året.

21.15 At leve med sorgen
En af patienterne vi mødte på Herlev sygehus var Annas 15-årige datter Emilie. Det endte med, at Emilie døde, og her et år senere er sorgen stadigvæk lige omfattende. Anna fortæller om, hvordan man lever med så stor en sorg, og hvad det er vigtigt, at omgivelserne kan bidrage med.

21.25 Thomas´ talte dage
For et år siden fik Thomas konstateret livstruende kræft. Siden da har han kæmpet mod kræften sammen med sin kone og deres to børn i skolealderen. Vi har fulgt familien gennem fire måneder, hvor sygdommen har udviklet sig alt for hurtigt. Familien håber nu, at Thomas kan holde sig rask nok til, at de kan nå en sidste udlandsrejse sammen.

22.00 Ramt af en livstruende sygdom
Sussie Brandrup er psykolog i Kæftens Bekæmpelse og arbejder dagligt med danskere, der pludselig får konstateret en livstruende sygdom. Hun ved, hvad der sker med os og omgivelserne, når vi få en så alvorlig - og næsten altid uventet - besked.

22.10 De trofaste døde
To dage hvert år fejrer mexicanerne deres døde slægtninge og venner. Det er en fest, som slet ikke ligner noget, vi kender herhjemme i Danmark. Vi har fulgt en landsby i de to dage.
 
22.20 Døden i andre kulturer
I andre dele af verden er der helt andre ritualer omkring døden. Ib Michael har haft lejlighed til at studere andre kulturers forhold til døden. Han mener, at vi kan lære meget ved at kigge ud i verden.