Drop berøringsangsten - snak om sorgen

07. januar 2015
Det er vigtigt at yde sorgstøtte til efterladte, mener Palliativt Videncenter.

Det seneste år har Palliativt Videncenter arbejdet på at sprede viden i befolkningen om sorg og sorgstøtte, når ægtefællen eller samleveren dør.

Sygeplejerske og projektleder Jorit Tellervo vil bl.a. ændre på de klicheer, vi dækker os bag, når vi taler om dødsfald.

- Når et ældre menneske dør, så spørger vi typisk, hvor gammel hun blev. Men sorg handler ikke om alder. Og tabet bliver ikke mindre af, at dødsfaldet rammer sent i livet, siger hun til Jydske Vestkysten.

Der er meget at miste efter et langt liv sammen.

- Vi ved, at sorgens omfang afhænger af den relation, vi havde til den afdøde. Og at miste sin ægtefælle er en af de mest belastende livsbegivenheder, vi kan blive udsat for. For 20 procent bliver sorgen så voldsom, at de har brug for en særlig hjælp.

Palliativt Videncenter udgiver snart en bog om emnet og får fremstillet indslag til det folkeoplysende tv-program Obs.

Efterladte kan nemlig finde et frirum, når de taler med fagpersoner eller andre efterladte om sorgens følelser.

Mange efterladte er også udmattede efter ægtefællens måske langvarige sygdomsforløb. At være udmattet øger risikoen for at udvikle et kompliceret sorgforløb, fortæller Jorit Tellervo:

- Det er benhårdt at være nær pårørende under et langvarigt sygdomsforløb.

Hun opfordrer til at droppe berøringsangsten og spørge ind til den efterladtes liv.

- Vi skal vise interesse for den efterlade, vise omsorg og for eksempel sige. "Jeg er ked af at høre, at din mand er død. Hvordan går det?

At miste sin ægtefælle er nemlig en af de mest belastende livsbegivenheder, vi kan blive udsat for.