En dør på klem

22. januar 2016
Der kom ingen konkrete resultater ud af KamillianerGaardens foretræde for Social- og indenrigsudvalget i går, men måske er der alligevel en dør på klem fra Social- og Indenrigsminister, Karen Ellemann.


Social- og Indenrigsudvalget lyttede til argumenterne, da Mogens Nørgård, der er formand for bestyrelsen på KamillianerGaardens Hospice i går sammen med bestyrelsesmedlem Asta Skaksen og hospicechef Anette Agerbæk, havde foretræde for udvalget. Her forsøgte de at forklare politikerne det paradoksale i, at KamillianerGaarden som selvejende institution ikke kan får lov at bygge nyt, medmindre regionen deponerer 60 millioner kroner. Der kom dog ingen konkrete resultater ud af mødet.


"Det havde jeg heller ikke regnet med, men udvalget blev sat grundigt ind i sagen, og jeg håber da, at nogle af medlemmerne vil tage handsken op, så der kan gives en dispensation, så vi kan komme i gang med byggeriet", siger Mogens Nørgård til Nordjyske Stiftstidende.


"Det er en tåbelig situation. Vi er en selvejende institution, der ikke kan få lov til at agere som en selvejende institution, fordi vi skal bindes op på regionens økonomi. Det er et underligt morads, vi er havnet i", siger bestyrelsesformand Mogens Nørgaard til TV2 Nord.


Han bakkes op af Orla Hav (S), der er medlem af udvalget og efter mødet udtalte til TV2 Nord:

" Det er en uforståelig regel, at Hospice skal deponere 60 millioner kroner, når man kan lave et tidssvarende hospice uden at skulle have penge op af lommen. Ikke en gang af regionens eller statens penge. Derfor forekommer den her situation helt bagvendt, siger han og fortsætter: "Det er underligt, at staten ikke vil skabe den nødvendige udbygning på hospiceområdet, når Hospice selv kan finansiere det. Det giver slet ingen mening, og jeg håber, at man via en ordentlig dialog med staten kan finde en løsning for KamillianerGaardens Hospice på det her område. "


I et skriftligt svar på et spørgsmål om sagen, som det konservative medlem af Social- og Indenrigsudvalget, Mette Abildgaard har stillet, skriver Social- og Indenrigsminister, Karen Ellemann, at hun har stor sympati for projektet, men at det er nødt til at holde sig inden for de gældende bestemmelser. I svaret åbnes en lille dør på klem, da ministeren skriver:

"Såfremt der måtte komme en OPP-pulje fremadrettet, vil Region Nordjylland have mulighed for at søge denne. "


Med svaret henvises til en pulje for Offentligt-Privat Partnerskab. Det var netop en sådan pulje, der sikrede Region Midt en dispensation, som banede vej for etableringen af Gudenå Hospice.


"Sidste år, mener jeg, at der var omkring 400 millioner kroner i en sådan pulje, siger Preben Bang Henriksen (V) til Nordjyske Stiftstidende og fortsætter: -Jeg har næsten dagligt kontakt med Karen Ellemann, og hvis der ikke var en reel mulighed for, at der kommer en ny pulje, så ville hun ikke nævne det. Men en ting kan jeg ikke gøre noget ved, og det er det tidsmæssige pres, hvor regionsrådet skal behandle sagen i næste uge"


Tove Videbæk, Hospice Forum Danmarks landformand, håber inderligt, at det lykkes at få denne dør, som er på klem, åbnet. "Det er urimeligt, at et hospice, som har fået tildelt 3 hospicepladser, på grund af en uforståelig regel, ikke kan få mulighed for at bygge disse hospicepladser. Det kan ikke passe, at firkantede, urimelige regler skal hindre hospicepladser til mennesker, som er alvorligt syge og har behov for disse pladser, hvor de kan få den lindring og omsorg, både de og deres pårørende har behov for. Vi håber, at Regionsrådet sammen med Social- og indenrigsministeriet snarest muligt finder en løsning på problemet."