En værdig død udbredes til hele landet

25. januar 2018
Fire kommuner har gennem de seneste år afprøvet projektet "En værdig død" og erfaringerne er så gode, at projektet nu udbredes til hele landet.

50 millioner kroner om året skal sikre, at projektet, der de seneste år har været afprøvet i Svendborg, Varde, Aarhus og Roskilde kommuner, nu kan udbredes til resten af landet.


Et af de helt centrale budskaber i projektet har været: Tal om døden og skriv det ned! Det kan være vanskeligt at tale om døden og hvad man har af ønsker for sin egen sidste tid. Projektet "En værdig død" har taget favntag med nogle af de mange udfordringer, der kan være forbundet med samtalerne og erfaringerne fra projektet viser, at borgerne synes, det er en lettelse at få talt om døden, mens personalet på fx plejecentre eller i hjemmeplejen udtrykker glæde for at have fået de faglige redskaber, der skal til for at kunne hjælpe samtalen på vej.


Langt de fleste mennesker udtrykker, når de bliver spurgt, et ønske om, at de helst vil dø hjemme, når den tid kommer. Men for mange bliver det ønske ikke opfyldt. "En værdig død" har haft til formål at sikre, at flere kan få ønsket opfyldt - og det sker bl.a. ved at personalet i hjemmepleje, på plejecentre og praktiserende læger rustes til at tage snakken med de borgere, de møder om, hvilke ønsker de måtte have om deres sidste tid.


For både personale, ældre og pårørende opleves det som en hjælp og en lettelse, at snakkene tages. Og som Bent Andersen fra Svendborg meget præcist udtrykker det til TV Avisen, så skylder man sine pårørende, at man selv fortæller, hvad man gerne vil.


I Varde kommune har man indgået et samarbejde med Hospice Sydvestjylland i Esbjerg omkring uddannelsen af personalet i hjemmeplejen for at opkvalificere dem i forhold til plejen af alvorligt syge og døende borgere, der ønsker at være hjemme. Man har ligeledes involveret de frivillige fra Aflastningstjenesten, der i forvejen ydede aflastning af pårørende til alvorligt syge og døende, i projektet ved at uddanne de frivillige til at blive endnu bedre til at deltage i samtalerne med både de døende og deres pårørende bl.a. ved, at de frivillige har været på kursus i Sidstehjælp.


Du kan se indslaget fra TV Avisen d. 23. januar ved at klikke her