Evaluering af det frivillige arbejde på HospiceSønderjylland

07. december 2008
HospiceSønderjylland har evalueringsrapport, som behandler frivilligt arbejde på et hospice.
En kortlægning af det frivillige arbejde i Danmark fra 2004 viser, at 35 % af danskerne udfører frivilligt arbejde. 6 % arbejder indenfor det sociale- og sundhedsmæssige område. Mere end 1,5 millioner mennesker arbejder i en eller anden form for frivilligt arbejde. Foretagne undersøgelser beregner værdien af det frivillige arbejde til 134,5 milliarder kroner.
Det frivillige arbejde er altså en af de bærende kræfter i vort samfund og især her i Sønderjylland.
Der er mange muligheder for som frivillig at være med til at sætte sit præg på samfundet. Der er stor politisk, forskningsmæssig og også filosofisk bevågenhed på området. Det er ligesom en vigtig nerve i menneskelivet og samfundet, med andre ord, det gælder om at tage aktivt del i hinandens liv og virke. Det betyder også, at det er en personlig udfordring at engagere sig og tage et ansvar, og det er der mange muligheder for at lære noget om og udvikle sig, og blive klogerer på sig selv og på livet.
Det diskutteres meget, hvorvidt og hvor meget frivillige skal uddannes. Man kan ikke arbejde på hospice, hverken som frivillig eller professionel, uden at uddanne sig på en elle anden måde.
Støtteforeningen for HospiceSønderjylland har siden starten på det frivillige arbejde påtaget sig hele financieringen af dette, og har haft stor succes med at skaffe de økonomiske midler dertil.

To kvindelige sociologistuderende Marion Berg Christiansen og Pia Nørmølle fra Aalborg Universitet har det sidste års tid arbejdet på en evaluering af det frivillige arbejde på HospiceSønderjylland. De to har brugt evalueringen i forbindelse med deres eksamensopgave, og der foreligger nu en evalueringsrapport.

Rapporten er den første af sin art i Danmark, og initiativet til at arbejdet kom igang, kan vi takke kun udviklingssygplejerske Noomi Falbe Mortensen for, idet hun har henvendt sig til Aalborg Universitet med en forespørgsel om nogen ville påtage sig arbejdet, og det skulle altså vise sig at have været en god ide.

Rapporten kan læses ved at downloade denne Pdf-fil