Fællessang får freden til at sænke sig

23. juni 2015
Lena Løbner gav intimkoncerter med hospicesange på Folkemødet




Lena Løbner er sanger med en række cd'er bag sig. De seneste to er dedikeret til hospicesange, dvs. sange som er ønsket af patienter, pårørende og ansatte på danske hospicer. Lena tager jævnligt ud og synger på hospice og har for nylig også leveret en stribe intimkoncerter i Hospice Forum Danmarks telt på Folkemødet på Bornholm.

- Det var utroligt inspirerende at være med. Der var fuldt hus ved flere af koncerterne, og folk stod endda udenfor og lyttede med. Alle sang med - helt ned til sidste stolerække. Det er rigtig hyggeligt, fortæller hun.


Sætter ord på tanker om døden

Men hvorfor synge hospicesange på et folkemøde? Er det ikke lidt dystert?

- Nej, jeg synes, der er en tryg atmosfære. De, der kommer ind i teltet, er klar til at snakke om døden. Og vi hører fra flere, at det føles godt at sætte ord på alle tanker i forbindelse med døden. Og selv om mange af mine sange er stille og lægger op til eftertænksomhed, kom en fra en naboudstilling og sagde: "Jeg blev så glad af at høre dine sange!"


Tryg atmosfære

Sang og musik bløder op og skaber en tryg atmosfære, mener Lena Løbner. Det erfarer hun på hospice, og det håber hun også sker, når folk spiller hendes musik.

- På de forskellige hospicer kommer der ofte en atmosfære af fred og harmoni, når vi synger sammen. Jeg har hørt så mange historier fra pårørende om, at deres kære har lyttet til min cd, "Tak for alle roser", mens de lå på dødslejet. Det er mit ønske, at mine sange må blive til trøst og opmuntring, uanset hvor de bliver afspillet.




Ønskesange fra patienter

Hendes seneste cd hedder "Fred hviler over land og by" og består af en række kendte danske sange.

- Hver sang er nøje udvalgt efter ønske fra forskellige, som har været indlagt på hospice og deres pårørende. Også sygeplejersker og frivillige har været med og haft specifikke ønsker. Jeg håber, at sangene vil blive til inspiration for dem, som lytter, smiler Lena.  

Hvilken sang tænker du specielt på?

- Jeg tænker på sangen "Ole Lukøje", som er fra 1951. Det er Otto Leisner, som har skrevet teksten, og mange af de ældre lyttere kender sangen fra de var små. Det har været sjovt at indspille den og få den "genopdaget"! 


Afrikansk baggrund

Der er også et par af dine egne sange på cd'en?

- De afrikanske sange er inspireret af min opvækst i Tanzania, hvor jeg er født. Ved nogle anledninger, har jeg fortalt om min opvækst, og disse er også med på baggrund af ønske fra personale på hospice. 

- Sangen "Som en blomst" er ligesom sangen "Tak for alle roser" et personligt udtryk for min tro. Sangen er meget personlig og er skrevet midt i en vanskelig tid. Alligevel har lytterne reageret meget positivt, hver gang jeg har sunget den. Jeg fik en dag lyst til at synge den for en nabo, og han sagde: "Sikke en stærk tekst, jeg kan mærke, at jeg bliver helt varm indeni." 


Af Journalist Svend Løbner