Færre - og flere - får kræft

23. december 2014
Risikoen for kræft stagnerer - men vi bliver ældre og ældre

Risikoen for at få kræft begynder at stagnere, skriver Kræftens Bekæmpelse. I 2013 blev der registreret 37.075 nye kræfttilfælde mod 37.472 i 2012. Tallene kommer fra Cancerregisteret 2013, som netop er offentliggjort.

Men de positive tal betyder ikke at færre får kræft. Vi bliver nemlig ældre og ældre, fortæller Gerda Engholm der er chefstatistiker i Kræftens Bekæmpelse.

- Selv om risikoen for kræft stagnerer, vil flere få kræft. Det skyldes bl.a., at vi bliver ældre og ældre. Og det er fortsat sådan, at kræft i overvejende grad rammer ældre mennesker, siger hun til Cancer.dk.

- Kræftdødeligheden har været faldende i mange år, mens antallet af kræfttilfælde har været stigende. Derfor har vores mål været - og er fortsat - at få kræftrisikoen til at falde, og det begynder heldigvis at ske nu. Det er glædeligt, siger Gerda Engholm fra Kræftens Bekæmpelse.

Faldet skyldes fortrinsvis systematisk screening for livmoderhalskræft.

- Selv om risikoen for kræft stagnerer, vil flere få kræft. Det skyldes blandt andet, at vi bliver ældre og ældre. Og det er fortsat sådan, at kræft i overvejende grad rammer ældre mennesker, fastslår Gerda Engholm.

I de kommende 11 år forventes antallet af danske kræfttilfælde at stige med 30 pct. Går vi frem til 2025, øges det samlede antal kræfttilfælde i Danmark til 44.000. Det viser beregninger fra databasen NORDCAN.