Flere faggrupper bør inddrages i den lindrende indsats

06. maj 2014
Også fysioterapeuter og psykologer kan forbedre hjælpen til uhelbredeligt syge.

Også fysioterapeuter og psykologer kan forbedre hjælpen til uhelbredeligt syge.

Skal uhelbredeligt syge kræftpatienter, som modtager lindrende behandling, have bedste kvalitet i behandlingen, duer det ikke, at det kun er to faggrupper, læger og sygeplejersker, som planlægger og gennemfører behandlingen.
-Nej, der skal knyttes flere faggrupper til, eksempelvis en psykolog, fysioterapeut, præst og socialrådgiver, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Tal fra Dansk Palliativ Database viser, at der på landsplan er plads til forbedringer i den tværfaglige indsats.
- Vi håber, at regionerne nu arbejder på at få tilknyttet flere faggrupper og får det skrevet ind i de planer, som beskriver organisation og ansvar indenfor den palliative indsats, siger Laila Walther, chef for Patientstøtte og Lokal Indsats i Kræftens Bekæmpelse.

Den syges 'problemer' skal drøftes på en tværfaglig konference, hvor mindst fire faggrupper, for eksempel læge, sygeplejerske, psykolog og socialrådgiver, deltager.
- Mange uhelbredeligt syge døjer med symptomer såsom smerter, voldsom træthed, appetitløshed og angst, som i den grad går ud over livskvaliteten i deres sidste levetid. Derfor er det så uhyre vigtigt, at de forskellige faggrupper sætter sig sammen for at sikre sig, at hver eneste patient bliver lindret fra symptomer og smerter. Har en patient eksempelvis vejrtrækningsproblemer, kunne det jo sagtens være fysioterapeuten som kunne hjælpe med vejrtræningsøvelser frem for, at patienten får ordineret medicin, siger Laila Walther på Cancer.dk.