Flere og flere palliative tilbud i Danmark

13. november 2014
Der er nu 40 kommunale tilbud og 51 specialiserede enheder for døende

Der er øget fokus på lindring af døendes smerter og symptomer i Danmark. To nye kortlægninger fra Palliativt Videncenter viser, at der i slutningen af 2013 var 51 specialiserede palliative enheder samt 40 kommunale institutioner med særlige palliative tilbud i Danmark, skriver Pavi.dk.

De seneste år har flere kommuner etableret institutioner med særlige palliative tilbud. Kortlægningen viser at 34 kommuner samlet har 40 tilbud. Kortlægningen viser, at de fleste tilbud blev etableret inden for de seneste seks år. I 2012 og 2013 er der sket en markant stigning på 43 procent.

Faggrupperne er overvejende kortuddannet pleje- og omsorgspersonale, sygeplejersker samt ergo- og fysioterapeuter. Få institutioner har tilknyttet en læge.

Udviklingen gælder også de specialiserede palliative enheder. I Danmark var der i 2009 var 32 enheder. I 2012 var der 48, og i 2013 var antallet nået op på 51 enheder. De er fordelt som 27 palliative team, 18 hospicer og seks palliative afdelinger.

Faggruppesammensætningen i enhederne er tværfaglige med en overvægt af sygeplejersker og læger. Mange enheder har fysioterapeut, præst, socialrådgiver og psykolog ansat.

Udviklingen ser ud til at fortsætte, spår Palliativt Videncenter. Kortlægningen viser, at der vil komme flere palliative afdelinger og hospicer. Herudover vil antallet af sengepladser, teamkapacitet og tilbud om ambulant behandling udvides.

Den tredje kortlægning, der beskriver særlige palliative tilbud på landets sygehusafdelinger, forventes klar sidst på året.

 Læs rapporterne her. http://pavi.dk/Nyheder/14-11-10/378860316.aspx