Flere og flere unge vil våge over døende

20. februar 2015
Andelen af unge 'vågekoner' er vokset de senere år.

Flere og flere unge vil arbejde frivilligt med døende og melder sig til landets vågetjenester for at tilbyde at våge over døende.

Især i de største byers vågetjenester er andelen af unge under 35 år vokset markant de seneste par år, skriver Kristeligt Dagblad. Hos Røde Kors i hovedstadsområdet er 27 ud af 94 'vågere' nu under 33 år. I Aarhus gælder det cirka halvdelen af i alt 32. Tendensen er den samme i Ældre Sagen, som også organiserer mange af landets mere end 1000 vågekoner.

Hos landets hospicer er udviklingen mindre markant, men den er der, skriver avisen.

Cirka hver tiende frivillige er i dag under 30 år, mens der for bare et par år siden nærmest ikke var nogen, fortæller frivilligkoordinator i Hospice Forum Danmark, Gunvor Dons:

- De kommer af sig selv, og det er en kæmpe gave for både personalet og patienterne. Der er kommet en anden dynamik i samtalerne. De går til døden på en anden og mere umiddelbar måde, og dermed afspejler hospicernes hjælp bedre dem, der kommer her, siger hun.

Professor Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet, som i en årrække har forsket i danskernes forhold til døden, kalder udviklingen "opsigtsvækkende".

- Udviklingen lyder virkelig positiv, for der er nok ingen tvivl om, at vi i nutidens samfund ofte associerer døden med alderdom og ældre mennesker, siger han.

 Bedste hilsener