Flere vil våge over døende

04. marts 2014
Tidligere sygeplejersker vil gerne give tid til at sidde hos døende.

Tidligere sygeplejersker vil gerne give tid til at sidde hos døende.

Hver 10. dansker dør alene. Derfor oprettede Røde Kors allerede i 2005 en vågetjeneste. I dag er omkring 700 personer tilmeldt som vågekoner. Ordningen er den hurtigst voksende aktivitet i Røde Kors, skriver Kristeligt Dagblad.

Mange af vågekonerne er tidligere sygeplejersker, der i deres arbejdsliv oplevede ikke at have tid til at våge hos de døende.
- De havde så travlt, at de ensomme døende måtte ligge alene, og som pensionister har de nu et ønske om at bruge deres tid lige netop der, siger Ulla Stehn Hansen fra Røde Kors.

Den store stigning i antallet af frivillige i vågetjenesten afspejler en samfundsudvikling, hvor personalet på hospitalerne er tidspressede, de pårørende har travlt, og familiemedlemmerne bor langt fra hinanden, mener hun.
- Der er mange pårørende, der føler det som en aflastning, at der er nogle, der kan tage over for en stund. Nogle af børnene til de syge kan også selv være oppe i alderen, og så hører vi også fra vågekonerne, at nogle pårørende ikke er trygge ved at sidde ved dødslejet. Det er ikke længere en naturlig del af tilværelsen at være der, når livet slutter. Vågekonerne oplever, at danskerne er vant til, at systemet tager sig af døden, siger hun til Kristeligt Dagblad.