Folkemødet gav ny viden og nye kontakter

20. juni 2019
Formanden for Hospice Forum, Olav Nørgaard, og hospicechef på Svanevig Hospice, Birgitte Bülow, deltog sidste uge i Folkemødet på Bornholm. Det blev fire intense dage med gode debatter og nye, potentielle samarbejdspartnere

"Det har været livgivende og inspirerende at være på Folkemøde i år".

Sådan lyder det fra Olav Nørgaard ved afslutningen af årets Folkemøde på Bornholm. 


Fire intense dage hvor formanden blandt andet var paneldeltager i en debat med overskriften: Når sygdom kræver eksistentiel omsorg.


"Vi fik en rigtig god debat, som gjorde det helt klart, at vi på hospicerne har noget helt særligt at byde ind med. Vi kan rumme mennesker uanset baggrund og tro, og vi formår at tilrettelægge plejen efter det enkelte menneskes behov og værdier. Her kan vi inspirere det øvrige sundhedsvæsen, for det er blevet helt tydeligt, at omsorgen og nærværet er sparet væk rigtig mange steder", siger Olav Nørgaard.

Omsorg som tema

Behovet for mere og bedre omsorg generelt i sundhedssystemet var i det hele taget direkte eller indirekte et tema i mange af Folkemødets debatter.


"For mig har debatterne givet ideer til nye måder at arbejde på og understreget vigtigheden af, at hospicerne i videre grad end i dag bidrager til det nære sundhedsvæsen", påpeger hospicechef på Svanevig Hospice, Birgitte Bülow.


Bidragene kan ifølge Birgitte Bülow eksempelvis være i form af undervisning af ansatte i hjemmepleje og palliative enheder, udgående hospiceteams eller ligefrem daghospicer. Tiltag, som i nogen grad foregår rundt omkring på hospicerne i dag, men som ikke er sat i system, så det øvrige sundhedsvæsen kender til mulighederne.

Nye mulige samarbejdspartnere

Ud over at deltage i debatter som både deltagere og tilskuere havde de to repræsentanter fra Hospice Forum også flere kaffemøder med potentielle samarbejdspartnere.


"Det har været rigtigt godt at møde disse organisationer. Jeg er ikke i tvivl om, at de vil kunne bidrage med vigtig viden indadtil i hospiceverdenen om patientgrupper, som vi kan blive endnu bedre til at tage hånd om", siger Olav Nørgaard.


Samtidig ser han muligt samarbejde som en løftestang i forhold til at udbrede hospicetankegangen og hospicernes måde at arbejde på til en bredere befolkningsgruppe.


"Vi skal ud at vise vores ansigt langt mere, end vi hidtil har gjort. I ældreplejen, på hospitalerne og alle andre steder, hvor vores viden kan give mening", siger Olav Nørgaard og er dermed helt i tråd med Birgitte Bülows tanker for fremtiden.


"For mig er der ingen tvivl om, at det har betydet noget, at vi har deltaget i Folkemødet i år", siger Birgitte Bülow.

"Vi har sat et aftryk. Og vi har fået nogle ideer, som vi nu skal bruge den kommende tid til at arbejde videre med."