Forskere vil kortlægge bedre lindrende behandling

11. april 2012
Tre forskningsprojekter skal bl.a. undersøge, hvorfor så få dør hjemme.

Tre forskningsprojekter skal bl.a. undersøge, hvorfor så få dør hjemme.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden placerer 26 millioner kroner i tre forskningsprojekter, som skal kaste lys over, hvordan uhelbredeligt syge får den bedst tænkelige afslutning på livet. Undersøgelsen skal også afdække hvorfor så forholdsvis få danskere dør i eget hjem på trods af et stort ønske om det. Projekterne er netop sat i gang på henholdsvis Aarhus Universitet og Syddansk Universitet, skriver Kristeligt Dagblad.

- Målet er, at forskningen skal komme alle uhelbredeligt syge til gode, ikke alene kræftramte, fortæller Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse og professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Forskningen på kræftområdet skal fungere som et lokomotiv for hele sundhedsvæsenet, så den palliative pleje - lindrende behandling af uhelbredeligt syge - udføres bedst muligt for alle, mener han.

- Når op mod 80 procent af uhelbredeligt syge ønsker at dø hjemme, men kun omkring 20 procent gør det, siger det os, at det er fantastisk vigtigt, at vi får samspillet mellem de professionelle instanser til at fungere bedre. Hjemmeplejen, praktiserende læger, palliative teams, sygehuse, hospicer og pårørende danner en lang kæde, som skal fungere sammen, og når alle de instanser er enige om, hvordan opgaven løses, plejer vi den døende på den bedst mulige måde, siger Frede Olsen.