Frivillige inspireres af musikterapeuter

18. september 2014
Frivillige ved danske hospicer mødes til seminar i Vejle den 4. oktober

- Musik skaber følelser, vækker minder og giver kulturoplevelser.

Så kort sammenfatter frivilligkoordinatorer på danske hospicer musikterapiens betydning for uhelbredeligt syge og døende.

Svarene på en rundspørge kommer op til et frivilligseminar om netop musikterapi i Bygningen i Vejle midtby lørdag den 4. oktober 2014.

Inspirationsdagen er arrangeret af Hospice Forum Danmark og byder på indlæg af Signe Marie Lindstrøm, musikterapeut ved KamillianerGaardens Hospice i Aalborg, og Hilde Skrudland, musikterapeut fra Hospice Djursland.

Løfter stemningen

Og netop på Djursland fortæller frivilligkoordinator Knud Hansen:

- For patienter, der har været vant til musik, betyder det rigtigt meget. Det er de frivilliges oplevelse, at specielt den levende musik er højt skattet. Da vi havde besøg af en italiensk opera, Kurt Ravn, Kjeld og Hilda osv. blev hele stemningen på hospice løftet.

Andre frivilligkoordinatorer stemmer i:

- Musik skaber altid følelser, fortæller Grethe Lundbjerg fra Hospice Søndergaard i Måløv.

- Det er dejligt at se glæden ved noget patienten kender, fortæller Lillian-Marie Jakobsen, der er frivillig ved Sct. Maria Hospice i Vejle.

- Musik er så vigtig en del af hverdagen for de fleste mennesker og ikke mindst, når man er syg og isoleret fra de fleste andre kulturelle tilbud, forklarer Tina Gyldmark, der er frivilligkoordinator på Hospice Sjælland.

Musik skaber afspænding

Og der sker noget særligt, når musikterapeuten besøger beboerne på deres stuer, fortæller hun:

- Musikken er med til at skabe afspænding hos de syge og deres pårørende og sommetider giver det basis for gode dybe samtaler om livet og døden. Når vores frivillige bidrager med musik og sang i opholdsrummet skaber det glæde og samvær. Musikken kan give adgang til hele følelsesregisteret og kan dermed både bringe tårer og latter frem.

Frivilligseminaret i Vejle den 4. oktober starter med morgenkaffe kl. 9.30 og koster kun 350 kroner for hele arrangementet. Sidste bindende tilmelding er 22. september.

Deler erfaringer

Hvad regner I med at få ud af dagen, spurgte vi frivilligkoordinatorerne:

- Samvær med hinanden, samt muligheden for at møde frivillige fra andre hospice og sparre med dem, siger Tina Gyldmark fra Hospice Sjælland.

- Jeg tror på, at det er sundt at se, hvad man også er en del af og hører om hinandens erfaringer, supplerer Grethe Lundberg fra Hospice Søndergaard i Måløv.

- Det at møde andre frivillige og få lejlighed til at udveksle erfaringer betyder meget, fortæller Knud Hansen fra Hospice Djursland og tilføjer:

- Der er et socialt behov for at nå noget til sig selv, samt et ønske om at lære noget nyt, som kan bruges på Hospice til gavn for patienter og pårørende.