Frivillige mødte Oskar og den lyserøde dame

01. november 2016
Under overskriften "Noget på hjertet" mødtes frivillige fra hele landet til Hospice Forum Danmarks årlige frivillig-seminar.


Hele 110 frivillige fra hele landet havde meldt deres ankomst til årets seminar og gjorde det dermed til det hidtil største af sin slags. Det var derfor også en både glad og lidt overvældet formand for Hospice Forum Danmarks frivillighedsudvalg, Gunvor Dons, der kunne byde velkommen til dagen.

Samtalesaloner

Som temaet for dagen antydede, så var der rig mulighed for at udtrykke det, man har på hjertet og dagen startede da også med livlig samtale i salen, da Gunvor Dons bød ind til samtalesalon. Hun bad blandt andet deltagerne om at dele en "stjernestund" fra deres tid som frivillige med hinanden - og der var mange helt særlige oplevelser at fortælle hinanden om. Det var helt tydeligt, at alle hver i sær havde oplevet disse "stjernestunder" sammen med patienter, pårørende eller personale på hospicerne.


Og som en af deltagerne udtrykte det, så giver det noget helt specielt, at man kan dele sådanne oplevelser med andre frivillige:

"De kan ligesom bedre forstå, hvad det er, der rørte sig i mig, fordi de selv har haft lignende oplevelser. Det kan nogle gange være sværere at forklare nogle, som aldrig har været på et hospice, hvor livsbekræftende det kan være at tilbringe tid sammen med en døende."

"Oskar og den lyserøde dame"

Efter at have delt oplevelser og erfaringer med hinanden på tværs, var det tid for deltagerne til at opleve en anden med noget på hjertet, da Pia Rosenbaum opførte forestillingen "Oskar og den lyserøde dame". En helt særlig forestilling, hvor Pia Rosenbaum på fornemste vis fremfører Eric-Emmanuel Schmitts fortælling om drengen Oskar, der ligger for døden og Tante Rosa, der er frivillig på hospitalet.


Det var en helt særligt at opleve, hvordan Pia Rosenbaum gennem 1½ time helt alene på scenen formåede at give liv til fortællingens mange forskellige figurer på en måde, så flere deltagere efterfølgende gav udtryk for, at de havde oplevet en række forskellige personer på scenen.


Samtalerne mellem Oskar og Tante Rosa tager fat på nogle af de store spørgsmål om livet og døden - og ikke mindst om, hvor vigtigt det er at turde begive sig ud i sådanne samtaler også med alvorligt syge børn. Samtaler og situationer, som mange af de frivillige på forskellig vis kunne nikke genkendende til elementer af.


Som afslutning på forestillingen stillede Pia Rosenbaum op til en snak om, hvad stykket havde betydet for hende og kom i den forbindelse med stor ros og tak til de mange frivillige for deres engagerede indsats rundt om på landets hospicer, som hun kaldte for en gave til døende og deres pårørende.

Kunst, musik og yoga

Eftermiddagen bød på workshops, hvor deltagerne fik mulighed for at prøve kræfter med helt andre måder at udtrykke sig på end gennem sproget. Fordelt på tre forskellige workshops blev der arbejdet med kunst, musik og yoga.


Lene Madsen er til daglig musikterapeut på blandt andet Gudenå Hospice og ledte i sin workshop deltagerne gennem en snak om, hvordan musikken kan blive sit helt eget sprog for såvel patienter som pårørende på hospice og være med til at give helt unikke oplevelser. Deltagerne kastede sig undervejs blandt andet ud i fælles gospelsang.


I en anden workshop blev deltagerne introduceret til forskellige yoga-øvelser, der kan være med til at skabe ro og kropsbevidsthed hos den enkelte. En bevidsthed, der kan være med til at styrke det bevidste nærvær, som kan være redskab til at flytte fokus fra tanke til krop og dermed gøre det nemmere at være fuldt tilstede, når man møder eller står i noget som er svært. En situation mange frivillige kender fra deres indsats på hospice.


Den sidste gruppe tog favntag med billedsproget, da de under kyndig ledelse af Marianne Harboe, der er kunstterapeut og tidligere seminarielektor i billedkunst, hver i sær malede deres livstræ. Der var en stemning af koncentreret iver i lokalet, da æskerne med oliefarver blev pakket ud og deltagerne forvandlede de blanke papirer til smukke malerier.

På gensyn

Deltagerne tog hjem fyldt op af indtryk fra dagen, der havde givet inspiration og ny energi til deres frivillige indsats lokalt.


Hospice Forum Danmarks frivillighedsudvalg tog hjem med masser af idéer til kommende seminarer og med en endnu stærkere fornemmelse af det engagement, som de mange frivillige lægger i den helt uvurderlige indsats der gøres rundt på landets hospicer. 


Du kan se flere billeder fra dagen på Hospice Forum Danmarks Facebookside