Frivillige presser på for at få hospicer til børn

14. april 2015
I Silkeborg og Hellerup samles nu ind til børnehospice. Satspulje er ikke nok

Der er frivillig og økonomisk vilje blandt private landet over til at støtte etableringen af i hvert fald to børnehospicer i Danmark, skriver Kristeligt Dagblad. Børnehospicer skal give alvorligt syge børn i Danmark et selvstændigt hospicetilbud på linje med det, der tilbydes dødeligt syge voksne.

I Silkeborg er en gruppe frivillige ved at etablere en støtteforening, der skal indsamle 50 millioner private kroner til at etablere et hospice til alvorligt syge børn. Samtidig er Sankt Lukas Stiftelsen på Sjælland ved at gøre klar til at åbne fire hospicepladser til alvorligt syge børn og deres familier til efteråret - betalt med private midler.

Der er afsat 12 millioner kroner i satspuljen til "tilbud til familier med uhelbredeligt syge børn", men det er slet ikke nok, mener Thomas Feveile, hospiceleder på Sankt Lukas Hospice.

- Vi søger puljen, men 12 millioner rækker ikke langt. Man kan undre sig over, at politikerne kun sætter penge af til forsøg med opstart af børnehospice, fordi der er så gode internationale erfaringer, siger han og bakkes op af Tove Videbæk, formand for Hospice Forum Danmark.

- Vi er langt bagud med hospiceindsatsen i Danmark, især i forhold til børn, siger hun til Kristeligt Dagblad og påpeger, at der i første omgang bør oprettes 12 hospicepladser i Jylland og 12 på Sjælland. 

I Tyskland har man netop oprettet børnehospice nr. 13, i England har man over 40, oplyser hun.

Dansk Folkeparti vil kæmpe for børnehospicesagen efter valget, lover partiets sundhedsordfører Liselott Blixt:

- Så vil vi kæmpe for at få etableret to børnehospicer i hver sin ende af landet, siger hun.

Socialdemokratiet er mere tøvende og ønsker en undersøgelse af behovet først.