Ghita Nørby: Nyd julen i trygge omgivelser

20. december 2010
- Træk vejret, brug sanserne og nyd øjeblikket, lyder Ghita Nørbys julehilsen.

Ghita Nørby er kendt for sin sprudlende personlighed fra over 100 film og et utal af teaterstykker.
Og der er ikke skruet ned for glædesblusset, selv om hun rundede de 75 den 11. januar i år og for en måned siden måtte igennem en knæoperation.
Nej, glæden og optimismen fejler ikke noget, heller ikke denne jul, hvor minderne vælder frem.
- Jeg har altid elsket julen, den har jeg ingen kvaler med, hverken lys eller juletræ eller familie eller troen på Vorherre. Jeg har slet ingen aversioner mod julen. Jeg elsker den! siger Ghita Nørby spontant, da Hospice Forum Danmark kontakter hende for en julehilsen til alle syge og pårørende



Sorg er en kraftkilde
Men Ghita Nørbys sprudlende livsglæde betyder ikke, at hun har været skånet for sorg:
- Alle de sorger jeg har haft - og jeg har haft mange sorger - dem anser jeg for mine helligste og bedste kraftkilder. Jeg tænker altid på dem, og jeg har dem altid med mig, siger hun.
En af de store sorger kom allerede, da hun som 22-årig mistede sin mand, der tog sit eget liv. Interessen for hospicearbejdet fik hun, da hendes bror for nogle år siden døde på Diakonissestiftelsens Hospice.
- Det var så god en livsafslutning, at jeg ønsker for alle, at de og deres nærmeste kan sige farvel i ro og omsorg på denne måde, har hun tidligere fortalt til Hospice Forum Danmark.
Ghita Nørby har været protektor for Hospice Forum Danmark siden 2004.

Taknemmelig for at leve
Døden får ikke lov til at kaste skygge over livsglæden:
- Så længe vi trækker vejret, så lever vi. Hver morgen når jeg vågner, er jeg mægtig glad. Jeg er taknemmelig for at leve, siger hun og tilføjer.
- Selv om man lever på et hospice kan det jo være, at man får det så godt, at man kan komme hjem igen. Men ligger man på hospice trækker man jo også vejret. Og man er hele tiden sammen med nogle ufattelig gode mennesker. Ikke alle kan være sammen med familien, men hospicepersonalet er fine folk.
Hvad vil du sige til syge og pårørende rundt omkring på hospicerne i denne jul?
- På hospice er man i trygge og gode hænder, så her skal man suge lyset og glæden til sig. Kig ud af øjnene, lyt med ørerne, sæt et skønt stykke musik på cd-afspilleren. Hospice er et sjældent sted.

Skuespillets førstedame
Ghita Nørby er lidt af et klenodie i dansk teater og film. Hun har været tilknyttet Det kgl. Teater det meste af sit liv og har uden konkurrence været dansk skuespils førstedame i mange år. Man glemmer ikke så nemt hendes præstationer i 'Baronessen fra benzintanken', og 'Dansen med Regitze' opnåede endda en Oscar-nominering. Hendes rolle som Ingeborg Skjern i tv-klassikeren 'Matador' (1978-82) vil gå over i historien.
Jeg ved ikke meget om skuespil, men ordet "skue" har jo noget med det ydre at gøre. Hvad gør det ved en skuespillers indre at opleve livskriser, og hvad betyder det for skuespilpræstationen?
- At være skuespiller har kun med det indre at gøre. Man kan slet ikke være skuespiller, hvis man kun går op i det ydre. Så er det X Faktor eller sådan noget, siger hun, og får mig til skyndsomt at trække spørgsmålet tilbage.

Det indre liv er alt
Men hun har tænkt sig at fortsætte:
- Det handler om det indre liv, og det er lige meget om du er tømrer eller journalist eller skuespiller som mig. Det er meget lige til. Alting handler om det indre: tankegang, fordybelse, humor, ja, galskab! Det er aldrig det ydre. Det ydre er jeg faktisk ligeglad med.
- At være skuespiller er også hårdt arbejde. Man tænker sig jo om, uanset hvad man gør. Og så har jeg besluttet at der er et ord, jeg aldrig vil bruge mere hele mit liv, og det er ordet "overstået". Det er som om man hele tiden skal nå noget, have det overstået for at gå videre til det næste. Hvis man ikke passer på, så bliver man selv overstået!
- Jeg vil have lov til at være her nu, at leve livet fuldt ud, slutter Ghita Nørby og ønsker alle læsere en glædelig jul.