Glad stemning da Hospice Forum Danmark fejrede 10 års-jubilæum

20. september 2011
Hospice Forum Danmarks 10 års-jubilæum blev en fest

Skuespiller Ghita Nørby, tidl. sundhedsminister Bertel Haarder og operasanger Elsebeth Dreysig gjorde Hospice Forum Danmarks 10 års-jubilæum til en fest.

Der var ingen bedemandsansigter på Hospice Forum Danmarks reception i anledning af 10 års jubilæet. Tvært imod genlød Odd Fellow Palæet i København af glad operasang, taler med glimt i øjet, og latter og klapsalver blandt de ca. 60 fremmødte. Receptionen fandt sted på valgdagen den 15. september, nøjagtig på 10års dagen for Hospice Forum Danmarks stiftelse i 2001.
- Det er jo helt enestående i vore dage, at man kan lindre så meget, at den sidste del af tilværelsen ikke behøver være lidelsesfyldt, sagde daværende Sundhedsminister Bertel Haarder i sin tale.


- Den sidste tid er selvfølgelig fyldt med vemod og med sorg - sommetider især hos de pårørende. Men smerter kan man gøre noget ved i næsten alle tilfælde, og den kundskab bliver jo stadig udviklet, tilføjede han.
Han ramte dermed plet i det, der er hospicefilosofien: at mennesker skal kunne leve fuldt ud og i samvær med deres pårørende, til det sidste.

Hospicesagen er blevet dansk kultur
Hospice Forum Danmark har fremmet hospicesagen i en grad, så det er blevet god kultur at give uhelbredeligt syge og døende bedst tænkelige vilkår til det sidste.


- Hospice Forum Danmark har med kultur at gøre, en kultur, som jeg er meget glad for at være med til at bevare og fremme, sagde Kgl. Skuespiller Ghita Nørby, der er Hospice Forum Danmarks protektor. Hun fortsatte sin tale:
- Det viser sig, Gud være lovet, at Hospice Forum Danmark vokser. Det tilhører på en måde den fælles kultur, som vi alle sammen bliver nødt til at kæmpe meget hårdt for at bevare. Det er værd at tænke på, at I forfærdelig barske tider, har vi kulturlivet som en enorm åre og en enorm kraft. Lad os bevare den, sagde hun.

Ikke blot at blive passet
Og det var netop overskuddet på hospice, Bertel Haarder havde lagt mærke til, da han skulle sige farvel til nogle af sine familiemedlemmer:
- Ved min svigerindes død for et par år siden besøgte jeg det nye hospice i Odense og fik et utroligt godt indtryk. Rent ud sagt, så nød min svigerinde at være der, også fordi det ikke bare var at blive passet: Der var aftensang og litteratur og anden kultur på stedet.
- Min gamle far kom faktisk på noget der lignede et hospice. Selve det at komme dertil med alle de andre mennesker, det stimulerede ham i en grad, så han livede op og kom hjem i triumf! Hvis man pludselig opdager, at der er noget, der er værd at vågne op til, så kan man blive rask igen.

Vi skal leve med døden
Og netop pleje og lindring med mennesket i centrum er grunden til, at Bertel Haarder ønsker at hospicefilosofien gennemsyrer samfundet:
- Men det vigtigste er jo, at vores kultur vænner sig til, at døden er en temmelig afgørende realitet. Den er der, og vi skal leve med den. Den er kulturfremmed i den vestlige verden - vi gemmer den væk, også for børnene, hvilket er helt forkert. Og her synes jeg også, at hele hospicetanken har bidraget på den positive måde til at skabe øget bevidsthed om, at livet har en afslutning og den afslutning kan blive god - næsten positiv. Og den skal man ikke gemme væk fra nogen. For de efterladte er det vigtigt, at man har været sammen med den døende og det er vigtigt også for børnene, at de ved, hvor den døde er blevet af.
Dette er ikke bare er noget, jeg siger for at glæde jer, men det er noget, jeg mener og føler. Det er rigtig vigtigt, det I foretager jer, sluttede Bertel Haarder.

 


Receptionen blev krydret af imponerende sang ved operasangerinde Elsebeth Dreysig, der henførte publikum med italienske tragedier og romantiske arier.

Taknemmelig for succes
Hospice Forum Danmarks landsformand Tove Videbæk ledte receptionen:
- Vi er taknemmelige for alle de mange vigtige hændelser og højdepunkter, som vi sammen med vore medlemmer og andre har været involveret i. Vi er taknemmelige for samarbejdet med de mange, som på forskellige planer har været og er engageret i at forbedre forholdene for de uhelbredeligt syge og døende samt deres pårørende i Danmark.
Blandt øvrige talere var bl.a. Niels Peter Agger, Helle Timm og Astrid Rønsen. Psykolog Niels Peter Agger, var med til at samle hospiceinteresserede i det første uformelle netværk tilbage i 2000. Helle Timm er daglig leder af Palliativt Videncenter, som Hospice Forum Danmark var med til at starte for snart to år siden. Og Astrid Rønsen leder Hospice Forum Norge, som Hospice Forum Danmark har inspireret til:
- Hospice Forum Danmark er en succeshistorie. Da jeg skulle finde solsikker til at overrække her i dag og skulle forklare blomsterhandlerne om jer, som vi skulle fejre, var det tydeligt, at I Danmark ved man, hvad hospice er. Det er ikke et fremmedord. Selv blomsterhandlere ved, hvad det betyder, sagde Astrid Rønsen.

Stadig brug for Hospice Forum Danmark
Sådan var det bestemt ikke i Hospice Forum Danmarks første år, kunne forhenværende bestyrelsesmedlem Aja Høy-Nielsen og nuværende næstformand i bestyrelsen Aksel Wehner fortælle. Til gengæld var det spændende at starte noget nyt, og glæden var stor, da et møde med sundhedsministeren førte til frit hospicevalg for patienter i 2000 og en decideret hospicelov i 2004.
Mange flere lykønskede Hospice Forum Danmark og forsikrede, at der stadig er brug for at landsforeningen sætter hospicer på dagsordenen. Det var også temaet for landsformand Tove Videbæks afslutningsreplik:
- Vi vil fortsat påvirke de politiske beslutninger vedr. den lindrende indsats, også for nye initiativer på området som f.eks. daghospice, hjemmehospice, "livsafslutning i hjemmet" osv. Vi har en vision om, at hospicefilosofien på alle mulige måder skal udbredes overalt i Danmark, hvor uhelbredeligt syge og døende samt deres pårørende befinder sig. Yderligere vil vi fortsat prioritere og udvikle frivillig-området: Vi har netop taget hul på et større nordisk frivillig-projekt, som skal være til hjælp for frivilligkoordinatorer i deres krævende arbejde med at rekruttere, rådgive, coache og supervisere frivillige på hospicer og i vågetjenester.