Grønlandsk ildsjæl vil forbedre forhold for døende

12. august 2013
Aviaja Olsen står bag støtteforening, der nu har dannet vedtægter.

Aviaja Olsen står bag støtteforening, der nu har dannet vedtægter.

Aviaja Olsen er initiativtager til nyt hospice i Grønland. Sammen med Doris Jakobsen fra Siumut har hun kæmpet i flere år for at forbedre forholdene for døende.
- Det, der fik mig i gang med hospice, er, at det er dybt relateret til kapel-krematorium, som jeg jo tegnede som afgangsprojekt fra Danmarks Designskole. Det har givet mig interesse for, hvordan forholdene er for de døende i Grønland. Det førte til, at det blev meget relevant at tale om at have et hospice i Grønland, fortæller Aviaja Olsen til Nuuk TV.

Hun kontaktede allerede i 2009 Hospice Forum Danmark for at få støtte til ideen. Spørgsmålet har siden blot været "timing":
- Timingen er bedre nu end den har været tidligere. Det virker som om der i dag er større opbakning til ideen samfundsmæssigt. Om ikke hospice så i hvert fald at vi forbedrer forholdene for de døende og de døendes pårørende.

Styregruppen for et hospice i Grønland mødtes i juli for at forme vedtægterne for en støtteforening. Den stiftende generalforsamling finder sted i august eller september.

Aviaja Olsen er meget taknemmelig til Hospice Forum Danmark for støtte og rådgivning.

I 1991 afleverede Aviaja Olsen sit afgangsprojekt ved Danmarks Designskole om et kapel-krematorium i Grønland. Projektet er ikke realiseret endnu, men Aviaja Olsen håber, at også det finder sin rette tid.
- Vi går i gang med det her hospice først og ser om ikke det er et område, vi kan forbedre i Grønland. Så kan det jo være, at man ser lidt anderledes på et kapel-krematorium på et andet tidspunkt, siger hun til Nuuk TV.

Se indslaget her: http://www.nuuktv.gl/nyhed/hospice-2-5/