Gunvor vil tale frivilliges sag i bestyrelse

21. april 2013
Gunvor Dons afløser Aksel Wehner i Hospice Forum Danmarks bestyrelse.

Gunvor Dons afløser Aksel Wehner i Hospice Forum Danmarks bestyrelse.

Gunvor Dons er frivilligkoordinator på Sct. Maria Hospice i Vejle og glæder sig til bestyrelsesarbejdet som hun gør i sin fritid.
Hun blev valgt ind som nyt bestyrelsesmedlem i Hospice Forum Danmarks bestyrelse. Hun afløser Aksel Wehner.
Gunvor Dons er meget bevidst om sin rolle i bestyrelsen:
- Jeg vil arbejde for, at frivillige får større fokus i bestyrelsesarbejdet. Jeg kommer jo ind fra en hverdag som frivilligkoordinator i Vejle. Det gør, at jeg kan bringe de frivilliges problemstillinger og visioner ind i bestyrelsen. Det er vigtigt, at frivillig bliver synlige og tydelige i det palliative felt, siger Gunvor Dons.

Helt på patientens præmisser
Ordet "palliativ" kommer fra græsk og betyder "kappe". Palliativ indsats handler om at lindre smerter og symptomer hos alvorligt syge patienter. De fleste hospicer har frivillige tilknyttet. De dækker bord, rydder op, handler ind, arrangerer foredrag og koncerter og har tid til at være hos patienten. Frivillige må ikke blande sig i den faglige pleje.
Hvordan kan frivillige så bidrage på et hospice?
- Vi kommer ind på hospice og i hjemmene som medmennesker Det er jo en meget specialiseret verden. Den frivillige indsats er "det andet ben".
Hvordan det?
- Vi kommer med noget helt andet end det faglige. Vi kommer uden dagsorden; der er ikke et bestemt formål. Det kan udtrykkes som: "Jeg kommer der for dig. Jeg er her helt på dine præmisser". Det handler ikke om, hvad den frivillige får ud af det, eller hvilke resultater, de opnår.

Bringer menneskeligt nærvær
Frivillige bringer det menneskelige nærvær ind på hospice, mener Gunvor Dons.
- Det er livets temaer, der præger nærværet. Det kan være i samtale eller i stilhed. Den syge ved: "Der er én her sammen med mig, én som er der helt for mig".
Gunvor Dons bor i Vejle. Hun er gift og har to børn og tre børnebørn. Det er syv år siden hun blev frivilligkoordinator på Sct. Maria Hospice i Vejle. Gunvor Dons er uddannet lærer med lang erfaring i voksenundervisning.
Hvorfor tog du springet til sundhedsområdet?
- Jeg var optaget af, at der var meget klare værdier, og at værdierne blev praktiseret. Det er værdier som omsorg, respekt og en ordentlig etik. Disse værdier står ikke blot i en erklæring. Jeg brænder for at arbejde med frivillige, fordi de netop sikrer at disse værdier bliver aktive og synlige.
Gunvor Dons er også aktiv skribent og har bl.a. skrevet et kapitel om frivillige i antologien "Livet før døden - 20 år med hospice i Danmark".