Haarder: Glem ikke at lindre

28. februar 2011
Palliation er lige så vigtigt som andre specialer, siger sundhedsministeren.
Lindring af døende er et lige så vigtigt speciale som alle andre hospitalsspecialer og bør ikke glemmes på et travlt akuthospital, siger sundhedsminister Bertel Haarder (V) i et interview til Kristeligt Dagblad.
Haarder havde selv en nær slægtning, der døde på hospice for nylig. Det var en positiv oplevelse for hende, siger han.
- Man skal respektere, at palliation - altså behandling og lindring af døende - er et speciale, som er lige så vigtigt som alle andre specialer. Derfor skal der være en vis viden om, hvad man skal gøre for døende, og hvad man må og ikke må. Det er ikke altid nok med store hjerter og varme hænder. Selvom det også er helt afgørende, siger han.
- Man skal sørge for, at der er nogen på hospitalerne, der har forstand på, hvordan man håndterer de sidste timer og uger af livet. På den ene side så man undgår, at patienten bliver drevet fra den ene behandling til den anden, som er udsigtsløs. På den anden side så patienterne holdes smertefri og så vidt muligt får en værdig afslutning på livet sammen med deres pårørende.
Under 5 procent af danskerne ender livet på et hospice, mens 55 procent dør på hospitalet. De fleste vil gerne dø hjemme. Hvad stiller man op med det?
- Jeg synes, man skal forsøge at imødekomme dødeligt syges ønsker om at komme hjem den sidste tid, men de skal også holdes smertefri og passes og plejes, siger sundhedsministeren.