Har humor en plads på hospice?

31. marts 2015
Humor skal serveres med situationsfornemmelse, mener Anders Lund Madsen

Anders Lund Madsen er kendt for skæve indfald, spids humor og uglet morgenhår på tv. En enkelt telefonopringning viser dog, at han også kan være gravalvorlig.

I et interview med magasinet Kirkepartner giver han enkle kommunikationsråd: Præster skal brænde for det, de prædiker, og humor kan bruges til alt - hvis man bare har lidt situationsfornemmelse. Det gælder også præster, som ofte skal formidle alvorlige budskaber:

- Det er en balanceakt, og det kan ikke sættes på formel. Humor er godt til alt og skal bare bruges med fingerspidsfornemmelse. Når man har det, er der ingen grænser for, hvad man kan bruge humor til, siger Anders Lund Madsen.

- Det handler bare om ikke at være upassende. På hospice talte jeg med en 24-årig mand, der lå og skulle dø. Mens fjernsynet kørte, spurgte jeg, hvad han så. Han svarede, at han syntes, det var dårlige programmer. Og så kom jeg til at sige: "Jamen det slipper du så også for!"

- Der er også fordele ved døden: Man slipper for at se virkelig dårligt fjernsyn! Det kunne han godt se og grine ad. Det er jo ikke umuligt at bruge humor over for folk, der har det meget svært. Der er ikke andre regler end god situationsfornemmelse, pointerer Anders Lund Madsen, der selv har beskæftiget sig indgående med døden, bl.a. i programserien "Du skal dø!".

 

Læs et tidligere interview med Anders Lund Madsen på Hospice.dk