Hjælp til at tackle de svære samtaler

06. september 2016
Det kan være yderst vanskeligt at skulle tale med alvorligt syge eller døende om deres sygdom, men nye bøger kommer med hver sine bud på, hvordan man kan klædes på til samtalen.

Når sundhedspersonale, behandlere, præster og pårørende skal tale med alvorligt syge eller døende om deres sygdom, kaldes det den svære samtale. Og netop den kunst behandler tidligere præst Johannes Henning Jensen i sin nye bog "Den svære samtale - kan den blive en god oplevelse?" Med cases og erfaringer fra mange slags samtaler i omsorgsarbejde og undervisning viser Johannes Henning Jensen, hvordan der kan være håb og muligheder, selv hvor livet er sværest.


Tidligere sognepræst på Storkøbenhavns vestegn og underviser ved Den Danske Diakonissestiftelse på Frederiksberg fra 1995 til 2006, Johannes Henning Jensen, har årtiers erfaring med den såkaldte svære samtale. For at hjælpe blandt andre sundhedspersonale, behandlere, præster og pårørende til at komme igennem og formidle glæden ved de gode oplevelser, man kan få selv i de svære situationer, har han skrevet bogen "Den svære samtale - kan det blive en god oplevelse?", som udkommer på Skriveforlaget den 15. september.


"Den svære samtale kan foregå alle vegne. Mange faggrupper er bevidste om vigtigheden og vanskelighederne ved den svære samtale. Den har sine udfordringer. Når vi møder mennesker med behov for sjælesorg, er det aldrig en nem opgave at gå i gang med. Folk med mange års erfaringer er klar over, at det kræver stor opmærksomhed og bevidsthed, når den skal udføres i praksis, og min bog er tilegnet alle dem, der oplever behov for sjælesorg, enten som yder eller som modtager, som fagperson eller privatperson", fortæller Johannes Henning Jensen.


En bog i to dele

I første del af "Den svære samtale - kan det blive en god oplevelse?" sætter Johannes Henning Jensen fokus på begreber som sjælesorg og åndelig/eksistentiel omsorg, og hvordan man kan agere i mødet med udfordringerne, når der er behov for sjælesorg. I anden del behandler han den teologiske tilgang til sjælesorg og giver en kort introduktion i nogle af de religiøse ritualer med forslag til salmer og bønner for den, der får brug for det.


"Jeg har et ønske om at fremme en omsorgsfuld kultur og overvinde forlegenheden, når de svære spørgsmål kommer på tale. Derfor forsøger jeg med bogen også at skabe forståelse for de kristne og religiøse emner. Det er i høj grad aktuelt. Formålet er at bidrage til det støttende miljø for vore medborgeres trivsel såvel af etnisk dansk som anden kulturel baggrund", siger Johannes Henning Jensen.


Flere bøger om samme tema

Den norske læge Audun Myskja, der blandt andet har været overlæge på hospice udkom i august med bogen: "Jeg skulle have sagt jeg elsker dig - Samtaler om kærlighed og fortrydelse ved livets afslutning".


Bogen bygger på en række dybe samtaler med mennesker, der snart skal herfra og giver læseren et indblik i, hvad der fylder i bevidstheden hos de, der står ansigt til ansigt med døden.


"Mødet med døden påvirker os alle mere, end vi er klar over. Mødet med døden fjerner os ikke fra livet. Døden kan lære os at leve mere sandt og at skelne mellem det betydningsfulde og det trivielle.", skriver Audun Myskja.


Bogen knytter en række forskellige historier sammen med forfatterens egne overvejelser om samtaler omkring livet og døden.