Hjælp til uhelbredeligt syge skal planlægges tidligere

28. april 2014
22 pct. får ikke nødvendig hjælp. Det vil Kræftens Bekæmpelse gøre noget ved

22 pct. får ikke nødvendig hjælp. Det vil Kræftens Bekæmpelse gøre noget ved.

Flere danske undersøgelser viser, at kræftpatienter har en række behov for palliativ (lindrende) behandling, som de ikke får indfriet. Eksempelvis viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse af kræftpatienters oplevelse i den palliative fase, at 22 pct. ikke havde fået tilstrækkelig hjælp ved smerter. Flere end halvdelen af patienterne var meget trætte, halvdelen havde ingen appetit, og mange oplevede angst og depression.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse på Cancer.dk.
- Hjælpen til uhelbredeligt syge skal planlægges langt tidligere i forløbet, siger Bo Andreassen Rix, der er chef i Patientstøtte og Lokal Indsats i Kræftens Bekæmpelse.

Tidlig planlægning skal sikre, at patienterne får dækket deres behov for lindrende behandling.
- Der findes eksempelvis et såkaldt screeningredskab til at afdække den enkeltes behov for behandling, så som lindring af symptomer. Dette redskab bruges i dag systematisk på halvdelen af de specialiserede enheder. Men vi arbejder for, at screeningsværktøjet kommer i brug alle de steder, hvor man udfører enten basal eller specialiseret palliativ behandling. Vi sikrer, at uanset om man modtager den ene eller anden form for lindrende behandling, så er den i orden og lever op til højeste standard, siger Bo Andreassen Rix.

De pårørende er også med i de nye anbefalinger fra Kræftens Bekæmpelse.
- De pårørende er en fantastisk ressource, som både skal høres og inddrages, fastslår Bo Andreassen Rix.

I Danmark dør ca. 55.000 mennesker årligt, heraf ca. 16.000 mennesker af kræft. De seneste tal fra Dansk Palliativ Database viser, at der i 2012 døde 1.152 kræftpatienter på hospice.