Hospice afliver myter og fordomme

27. november 2012
Svanevig Hospice udgiver pjece og holder informationsmøde den 5. december.

Svanevig Hospice udgiver pjece og holder informationsmøde den 5. december.

 

20 år efter det første hospice blev etableret i Danmark, hersker der stadig mange myter og fordomme om hospice. Mange tror stadig, at det koster penge at komme på hospice. Nogle tror, at hospice er endestationen. Andre, at der er lang ventetid.
Men de tager alle fejl.
Der er ikke lange ventetider, forklarer hospicechef ved Svanevig Hospice, Birgitte Bülow:
- Vi har haft ledige pladser de sidste tre uger. Og vi havde også en periode af nogenlunde samme længde i august-september. I marts-april havde vi også en periode, siger hun til Lolland-Falsters Folketidende.

Udgiver folder
Hospicelæge Niels Møller har nu lavet en folder, som punkterer de myter, der kan være om at komme på hospice.
- En patient troede, at hun ikke havde råd. Men at komme på hospice koster ikke noget. Regionerne og kommunerne betaler for opholdet, forklarer Niels Møller og tilføjer:
- Folk tror også, at de kun kan komme fra hospice i en kiste. Men faktisk oplever flere patienter, at de under opholdet bliver friske nok til at komme hjem. Så vender de tilbage, hvis de atter får det værre, siger lægen.
Og så tror mange, at der er lang ventetid. Men på Svanevig går der maksimalt fire til fem dage fra lægens henvisning til man kan flytte ind.

Taknemmelige pårørende
Omtalen i Lolland-Falsters Folketidende har affødt mange positive tilkendegivelser:
- Min egen hustru var indlagt der i de sidste 14 uger, hun levede. Og i den situation var vi begge utroligt tilfredse med den helt fantastiske behandling vi fik af alle på Svanevig. Det glemmer jeg aldrig, fortæller Willy Funch på avisens debatforum.
En person, der kalder sig Thomsen, supplerer:
- Et familiemedlem tilbragte sine sidste dage der i 2011, og mage til skønt sted skal man lede længe efter. Allerede efter et par timers ophold var smertelindringen optimeret. Stemningen på stedet er varm og dejlig, personalet ligeså! Der er respekt om både den syge og de pårørende på en enestående måde.
- Svanevig hospice gjorde, at patienten fik den afsked med livet, som vedkommende havde ønsket, konkluderer personen.

Informationsmøde
Den 5. december inviterer Svanevig Hospice til er informationsmøde, hvor der vil være indlæg fra sygeplejersker, husets læge og en pårørende om hvordan man kommer på hospice og hvilken behandling, man får tilbudt.
På mødet vil der også være lejlighed til at stille de spørgsmål om hospice, man gerne vil have svar på.
Svanevig Hospice har lagt fakta om hospiceophold op på deres hjemmeside. Her står bl.a.:

  • Det koster ikke patienten noget at være på hospice.
  • Man kan være på hospice så længe det er nødvendigt.
  • Man kan komme hjem igen.
  • På hospice samarbejdes med det øvrige sygehusvæsen.
  • Et hospiceophold er ikke kun for kræftpatienter, men også et tilbud til patienter med uhelbredelige lunge- og hjertesygdomme og neurologiske lidelser.
  • På hospice kan familie og pårørende bo og spise mod en beskeden betaling.