Hospice er ikke bare en bygning

26. juni 2009
Hospice er en funktion, en filosofi, skriver Bjarne Nederby Jessen i kronik.

Hospice er en god "opfindelse" og er helt sikkert kommet for at være et permanent tilbud i det danske sundhedssystem. Men vi skal være opmærksomme på, at hospice ikke "bare" er en bygning, men derimod en funktion, en filosofi, og at hospicetilbudene skal sættes ind i det rette perspektiv.

Det skriver Bjarne Nederby Jessen i en kronik i kirkeavisen Udfordringen.

Hvert år dør skønsmæssigt 26.000 mennesker på sygehuse, 14.000 på plejehjem, 12.000 i eget hjem, 2000 under andre forhold og 1000 på hospicer.
- Det er ønskeligt og vigtigt, at den palliative indsats bestående af pleje, omsorg og behandling udbygges mest og bedst muligt, siger han.
Den palliative indsats, der er langt mere end hospice, handler om at lindre og udøve omsorg for patienten og dennes nærmeste i den sidste tid.
- Der findes palliative afdelinger på en række sygehuse, men ikke overalt, og palliative teams, der kan rykke ud i hjemmene. Men de findes mig bekendt heller ikke overalt. Rigtigt mange plejehjem har ikke længere en sygeplejerske ansat. Det er helt galt, mener han og sammenligner med sundhedsvæsenets opmærksomhed omkring manneskets fødsel:
- En ting er sikker: alle fødes og alle dør. Derfor burde det være lige trygt at dø som at fødes - for alle, fastslår han.