Hospice har sat døden på dagsordenen

06. oktober 2012
På søndag er det 20 år siden det første hospice blev etableret.

På søndag er det 20 år siden det første hospice blev etableret.

På søndag er det 20 år siden, at det første hospice åbnede herhjemme. I begyndelsen blev fænomenet mødt med skepsis, men siden har hospicebevægelsen gået sin sejrsgang landet over, skriver Kristeligt Dagblad.
Men der har været mange bump på vejen for at nå til i dag, hvor hospice og palliativ indsats har sit eget afsnit i finansloven.
Selv de mest lødige aviser brugte i flere år betegnelser som "dødshospital" og "dødsghetto". Men siden vendte stemningen, og når 20-års jubilæet for hospicer i Danmark fejres på søndag, er det i medvind fra både politikere, befolkning og professionelle.
Sankt Lukas Stiftelsens Hospice i Hellerup var det første, som åbnede - et privat tilbud med otte sengepladser for døende patienter. Sygeplejerske Inger Hee var stedets leder dengang i 1992, og hun måtte lægge øre til mange forbehold.
- Modstanden kom mest fra professionelle. Den folkelige opbakning og forståelse var enorm lige fra begyndelse, fortæller Inger Hee til avisen.
Der er 17 hospicer i Danmark, og nr. 18 er på vej. Næste uge åbner Hospice Sydfyn i Svendborg.
Så der er meget at glæde sig over på søndag, når hospicebevægelsen fejrer 20 års jubilæum med reception, bogudgivelse og festmiddag. Det finder alt sammen sted i KOSMOPOL ved Nørreport Station fra kl. 13.30.