Hospice hjælper patienten at forsone sig med virkeligheden

27. november 2012
At se sandheden i øjnene giver en værdig livsafslutning, mener Flemming Jensen

At se sandheden i øjnene giver en værdig livsafslutning, mener Flemming Jensen.

Humor hjælper os at se sandheden i øjnene, og det letter. Det letter altid at indse sandheden. Det sker også når et menneske kommer på hospice. Så indser det først som sidst sandheden om sin situation. Det letter utroligt meget og baner vejen for, at patienten kan få en værdig afslutning på livet.
Det mener skuespiller Flemming Jensen, der som få formår at rumme både humor og alvor. Derfor var han også inviteret til at holde festtalen ved 20 års jubilæet for oprettelsen af det første hospice i Danmark den 7. oktober. En opgave han klarede med glans, bl.a. fordi hans opfattelse af humor adskiller sig fra den "falden på halen-komik", der ofte kendetegner tidens stand-up-komikere.
- Komik kan være vældig skægt, men for mig er humor noget større og dybere. Humor er en egenskab, hvor komik - som det bliver brugt nu - synes at være en handelsvare, siger han, da vi fanger ham til et interview over telefonen.

Humor med noget på hjerte
Flemming Jensen er både skuespiller, forfatter og instruktør. Han er uddannet folkeskolelærer og arbejdede en årrække i Grønland. Han er nok mest kendt for humoristiske optrædener på bl.a. Nørrebros Teater. På TV har han bl.a. haft showet Jensen Tonajt og medvirket i julekalenderen Nissebanden i Grønland.
Han mener, humorens forfladigelse er et symptom på senere års kommercialisering af kunsten:
- Jeg synes der i 00'erne er sket en brutalisering af samfundet, hvor markedsøkonomien har smittet af på vores tænkeevne. Hvor noget før havde værdi, og tanken var, om det var rimeligt, retfærdigt og i orden, er spørgsmålet nu, om det "kan sælges", og det er jo meget enklere at tage stilling til.
- Det er jo også sådan, man producerer kulturprodukter nu. Det er modtageren, der er interessant, og spørgsmålet er: "Kan det sælges, giver det seere, sælger det bøger?". Den kreative tænkning er derimod: "Hvad har jeg på hjerte, hvad vil jeg kommunikere?" Det er på det punkt, jeg synes, at humoren er blevet plat, siger Flemming Jensen.
Der er forskel på at "grine af" og "grine med"?
- Jeg kan bedre lide ordet "le" end "grine". Der kan godt være noget befriende over et stort grin, men jeg synes latter er en lidt mere værdigt. Jeg synes, at i dette århundredes start, er humoren blevet til hån og latteren til grin. Det er ikke en udvikling, jeg synes om.

Hospice gjorde døden værdig
Du sagde ja til at holde festtalen ved 20-års jubilæet for oprettelsen af det første hospice i Danmark. Hospice handler jo om sygdom og død. Har humoren nogen rolle i den sammenhæng?
- Det gjorde stort indtryk på mig, hvad der skete, da min gamle ven Jesper Klein i sin sidste tid blev flyttet fra hospital til hospice. Det var det, der gjorde, at hans død blev værdig i stedet for uværdig. Det gjorde stort indtryk på mig.
- Så vidt jeg forstår det - oppe i mit hoved - er valg af hospice en søgen mod sandheden væk fra fortielsen, hvor man ser tingene i øjnene, at det nu er, som det er. Jeg oplevede, hvilken enorm lettelse det var for Jesper. Jeg har ikke haft andre forbindelser til hospice. Men i mit hoved kan jeg sætte mig ind i, at det må være en god ting at sørge for, at vi får en værdig død.
Vil hospice være en mulighed du evt. vil benytte dig af?
- Det aner jeg ikke, jeg har ikke været i situationen. Men man har jo prøvet mindre alvorlige ting, hvor man oplever længslen ved at opgive kampen. Mange livssituationer, hvor man fører en kamp og så i det øjeblik, hvor man ser, at det her er udsigtsløst og tror, at nu bryder det hele sammen, kommer der i virkeligheden en lettelse.
- Sandheden er jo tit en lettelse, selv om det måske ikke er noget vi bryder os om. Men bare det, at det er sandheden, giver ro.

Godartet humor
Ville du kunne bruge humoren til at sige nogle sandheder som bringer lettelse?
- Ikke i en sammenhæng, hvor det har noget med døden at gøre, men jeg har forsøgt i andre sammenhænge. Det kan lette en anspændt situation, hvis man tager chancen og bruger humoren. Men der er en risiko for, at folk opfatter humoren som hån - hvis man er dårlig til at stikke fingeren i jorden, og det er man jo tit.
Flemming Jensen skrev forestillingen "Mogens og Mahmoud" sidste år. Her medvirkede han sammen med Omar Marzouk.
- Vi tæskede rundt i fordomme og trådte på alle de ligtorne, man overhovedet kunne, men på en godartet måde. Og vi kunne mærke en lettelse i salen. Vi havde bagefter møder med mange indvandrere som sagde: "Hvor var det dog dejligt. Vi føler os inkluderet, når I nu også tør lave sjov med os!" De kunne mærke, at hensigten var godartet og ikke udleverende.

Humor er et blødgøringsmiddel
Og den kan også gøre godt for døende på et hospice?
- Det vil jeg tro. Tom McEwan var med ved min sidste samtale med Jesper Klein. Jesper var meget svag, men Tom og jeg lo meget, og Jesper smilede svagt. Vi havde en glad eftermiddag.
Flemming Jensen viger dog tilbage for at "instrumentalisere" humoren:
- Humor er jo ikke et værktøj. Jeg har været ude og holde foredrag, hvor folk siger: "Vi vil gerne have nogle værktøjer". Her må jeg svare: "Humor er ikke et værktøj, det er en egenskab". Hvis man er ond i sulet kan man ikke bruge det værktøj.
- Humor er egentlig en udstrakt hånd - det er et blødgørelsesmiddel, det er menneskets svar på "Bamseline", slutter Flemming Jensen.