Hospice og Facebook går hånd i hånd

12. november 2011
Kan man facebooke om sine vagter på hospice?

Kan man facebooke om sine vagter på hospice? Nogle ville afgjort mene nej, men for Michelle Aarup Kristensen er det sociale medie en måde at delagtiggøre andre i det vigtige arbejde. Og gerne skabe debat og mane til eftertanke.

Michelle Aarup Andersen var en af de 100 frivillige, der deltog på Hospice Forum Danmarks frivilligseminar i Vejle den 29. oktober. Hun er 29 år, og som de fleste andre på hendes alder er mobilen en afgørende del af hverdagen. Faktisk så naturlig, at hun ofte bruger det sociale medie Facebook til at fortælle venner og bekendte om arbejdet på KamillianerGaardens Hospice i Aalborg.

- Jeg "tjekker" normalt ind via Facebook, når jeg har en frivilligvagt på KamillianerGaarden, og indtil nu har der altid været en reaktion på det. Enten i form af nogle "Likes" eller regulære kommentarer. Nogle gange får jeg spørgsmål om, hvordan min vagt er gået, eller hvordan man bliver frivillig. Så det har jo også et hverveperspektiv, forklarer Michelle Aarup Kristensen og pointerer i samme åndedrag, at telefonen selvsagt er slukket, når hun er på vagt.

- Nogle gange skriver jeg efterfølgende om oplevelser, der har gjort stort indtryk på mig. Selvfølgelig helt anonymiseret. Et eksempel var en gang, hvor en døende gav mig et kompliment for mit engagement på KamillianerGaarden. Jeg tænkte: "Hold da fast, hun har måske kun få dage at leve i, og så har hun overskud til at rose mig". Den oplevelse måtte jeg dele med andre.

- Jeg oplever, at nogle af mine venner også tager emnet op udenfor Facebook. Det er nok især blandt veninderne. Jeg kan rigtig godt lide, at hospice ikke er noget farligt eller uhyggeligt. Som frivillige møder vi ind for at yde omsorg for døende mennesker.

- Døden skal ikke pakkes ind, den kommer jo til os alle. Vi er nødsaget til at forholde os til den og sætte ord på, hvad vi hver især betragter som den gode afslutning. Ved at bruge et medie som Facebook bringer jeg emnet ud til min egen aldersgruppe.
For Michelle Aarup Kristensen står det frivillige engagement i skærende kontrast til arbejdet som socialrådgiver på et jobcenter.

- Det vil være forkert at sige, at jeg udelukkende gør det for andres skyld. Jeg får jo også selv en masse ud af det. Både personligt og fagligt. Og så er det utrolig befriende at udfylde en funktion, hvor folk er glade for at du kommer.