Hospice vil have læger uddannet i smertelindring

16. april 2015
Politikere bakker op om at palliation gøres til lægespeciale

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti har netop besøgt Hospice Søndergård i Måløv ved København for at tale med beboere og personalet om det danske hospicevæsen.

Her besøgte hun bl.a. 71-årige Niels Hansen på hans stue. Han kommer fra Glostrup og har lungekræft.

- Det skulle være en menneskeret at slutte livet på denne måde. Den ro, man får i sjælen her, den kan ikke sammenlignes med noget, fortæller han til politikeren.

Hospice Søndergård har som alle hospicer stor fokus på at sikre borgernes livskvalitet i den sidste tid, og derfor er det ifølge hospicechef Lise-Lotte Andersen tilladt at "ryge, drikke og at danse på bordene," ligesom man gerne må holde husdyr, fortæller hun til Kristeligt Dagblad. Beboerne skal forkæles i den korte tid, de typisk når at bo på hospicet.

Men hospicechef Lise-Lotte Andersenog  bestyrelsesformand mener alligevel, der er plads til forbedringer:

- Der mangler generelt interesse for og prestige ved palliation som medicinsk område. Det er kirurgen, der bliver verdensberømt, mens lægen, der sørger for, at døden bliver mere behagelig, bliver opfattet som mindre fin, siger bestyrelsesformanden og suppleres af hospicechefen:

- Der er brug for, at palliation bliver anerkendt som et lægefagligt speciale.

I dag er palliation i Danmark nemlig ikke defineret som et medicinsk speciale, men er derimod betegnet som et tværfagligt område. Men det er en fejl, mener Hospice Forum Danmark, som mener, at lindring af smerter fylder for lidt i lægernes uddannelse, og at man ved at anerkende området som et særskilt speciale lettere kan tiltrække læger til forskning.

Det er en idé, som Pia Kjærsgaard gerne vil kigge nærmere på:

- Som politikere må vi tale området op. Begynder politikerne først at interessere sig for området for alvor, så bliver lægerne også nødt til at følge trop. Hvis vi samtidig sætter flere ressourcer ind til palliation, så bliver det selvfølgelig også et mere attraktivt fagområde for lægerne at søge ind i.

Blandt sundhedsordførerne på Christiansborg er der også åbenhed for at diskutere palliation som medicinsk speciale.

- Jeg tror faktisk, at det er rigtigt, der er brug for det. Palliationstankegangen har været i en rivende udvikling i Danmark og store dele af verden de seneste to årtier, og derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi tager en grundig drøftelse af, om vi har brug for et palliativt speciale. Det vil jeg gerne være med til, siger Flemming Møller Mortensen (S) og bakkes op af SF's sundhedsordfører Özlem Cekic:

- Jeg har den holdning, at det ville være en rigtig god idé med et palliativt speciale, men jeg respekterer samtidig Sundhedsstyrelsens faglige vurderinger, siger hun til Kristeligt Dagblad.