Hospicebevægelse i fuld vigør

05. maj 2015
Hospicefilosofien siver ud i samfundet, fremgik det af generalforsamling.


Det summede af forventning, da delegerede ved Hospice Forum Danmark s generalforsamling mødtes på Hotel Trinity ved Fredericia lørdag formiddag den 25. april 2015.

Og de havde noget at glæde sig til.

I 2014 blev det klart, at Region Midtjylland fik endnu et hospice: Hospice Gudenå i Brædstrup mellem Silkeborg og Horsens. Det ny hospice har nu modtaget de første patienter.

- Vi er nu oppe på i alt 250 hospicepladser i Danmark, sagde landsformand Tove Videbæk og tilføjede:

- Nu skal vi i gang med næste bølge. Vi skal op på 500 hospicepladser, så vi kan tage os af alle patienter med livstruende sygdomme, ikke kun døende kræftpatienter, som udgør 95 procent af indlæggelserne på hospice i dag.

Men er der virkelig behov for flere hospicepladser i Danmark? spurgte hun retorisk.

- 20 procent af alle kræftpatienter, som er visiteret til hospice, får ikke plads. I Region Midt er tallet oppe på 49 procent af alle visiterede! svarede hun.

 

Børnehospice på dagsordenen

I det forgangne år kom begrebet "børnehospice" for alvor på dagsordenen blandt medier og politikere i Danmark. Til efteråret starter landets første børnehospice på Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup.

Tove Videbæk kunne desuden fortælle, at hospicefilosofien langsomt siver bredere ud i det danske sundhedssystem. Således var en konference for eksperter inden for børnesygdomme og palliativ indsats en stor succes.

- Især én families fortælling var en øjenåbner. De fortalte om, hvor anstrengende det var, at "være på" med et dødssygt barn. Vi tror vi gør det godt nok, men deres beretning viste behovet for et børnehospice eller aflastningssted, sagde Tove Videbæk og citerede et motto fra børnehospicet Sternenbrücke i Hamborg: "Vi kan ikke give livet flere dage, men vi kan give dagene mere liv".

 

Inspiration fra Danmark til Grønland og Norge

2014 blev også året, hvor Grønland og Norge fik inspiration fra Danmark til at oprette hospicer til lindring af smerter og symptomer hos mennesker med livstruende sygdomme. I Nuuk er der oprettet en støtteforening, som nu har 600 medlemmer, og ved et besøg i Norge mødte Tove Videbæk sundhedsminister Bent Høie, som var tydeligt imponeret af den danske indsats. Han havde selv igangsat en undersøgelse af den palliative indsats i Norge.

I Danmark er det nu tid for næste bølge, for:

- Alle døende skal have adgang til den rette omsorg og støtte, når de har behov for det - uanset, hvor de befinder sig og hvem de er, sagde hun med citat fra hospicefilosofien.

- Hospice er ikke kun for de velbjærgede, men for de, der har mest behov!

 

Fortsætter som landsformand

Tove Videbæk blev enstemmigt genvalgt som landsformand for Hospice Forum Danmark og går dermed ind i sit 10-ende år i spidsen for bevægelsen. Generalforsamlingen udtrykte stor tilfredshed med hendes arbejde for hospicesagen.

Marius Jensen, Birgitte Bülow og Gunvor Dons blev genvalgt til bestyrelsen i landsforeningen. Annemarie Bønløkke trækker sig og overlader pladsen til MF Birgitte Josefsen. Bønløkke fortsætter dog som tilforordnet og som medlem af frivilligudvalget.

Regnskabet for 2014 var i fin balance med 656.000 kroner i indtægter og 654.000 kroner i udgifter. I fremtiden skal tallene dog have et nyk opad og gerne komme op på en million kroner. Hospice Forum Danmark har nemlig ansat Marianne Hansen som ny fuldtids sekretariatsleder. En del af hendes arbejde består i at søge penge fra fonde og virksomheder.

To ildsjælepriser blev uddelt - den ene til Birthe Christiansen for sin selvopofrende indsats på Anker Fjord Hospice ved Hvide Sande og den anden til Birgit Villadsen for sit utrættelige arbejde med at udarbejde kliniske retningslinjer for palliativ pleje af kræftpatienter.

Deltagerne erfarede således Hospice Forum Danmark som en særdeles aktiv forening og kunne nyde en overdådig frokostbuffet, inden det var tid til årsmøde med bl.a. skuespiller Vigga Bro fra Bille Augusts film "Stille hjerter" og Thomas Feveile fra Sankt Lukas Stiftelsens hospice - og snart børnehospice.