Hospicefilosofien vinder indpas på nordjysk plejecenter

14. september 2014
Personalet på Caspershus i Frederikshavn er nu klædt på til palliativ indsats

Hospicefilosofien er nu begyndt at vinde indpas på plejecentrene og i hjemmene til gavn for døende og deres pårørende.

På plejehjemmet Caspershus i Frederikshavn har personale og ledelse været på kurser i palliativ behandling. Hjælpere og assistenter har deltaget i kurser arrangeret i samarbejde med SOSU Nord, mens sygeplejersker og terapeuter har deltaget i fem dages kursus på KamillianerGaarden Hospice i Aalborg.

En arbejdsgruppe har nu udarbejdet et grundmateriale, som vejleder personalet i pleje af døende. Materialet er samtidig et opslagsværk om plejefaglig behandling, samt etik og samtale med beboere og pårørende.
- Det betyder, at man møder personale, som fagligt set er klædt godt på til de opgaver, der skal løses og ved, hvor der findes oplysning og vejledning i det daglige arbejde, fortæller institutionsleder Henning Clausen til Kanal Frederikshavn.

Undervisningen har også dygtiggjort personale og ledelse i rent menneskelige og eksistentielle problemstillinger.
- Når det handler om "den sidste tid" og om døden, står både den døende, pårørende og personale praktisk talt med rigtigt meget liv i hænderne. Måden, vi taler med hinanden på, og det at kunne give plads til dybe og svære følelser, bliver meget vigtigt, fortæller Henning Clausen og tilføjer:

- På Caspershus tror vi, at udviklingsprojektet har skabt en øget parathed, og vi ser frem til at styrke også denne væsentlige del af den samlede plejefaglige indsats.

I Hospice Forum Danmark glæder man sig over, at hospicefilosofien med den døende patient og de pårørende i centrum også sætter sit præg på den kommunale plejesektor.

- Det er dejligt at se, at plejecentre sætter fokus på den palliative indsats og den sidste tid. På Caspershus har man taget fat det helt rigtige sted, nemlig i uddannelse og i ledelse og personale. Det vil uden tvivl komme de døende og deres pårørende til gavn, siger landsformand Tove Videbæk og tilføjer, at palliativ indsats ligger klart inden for og i forlængelse af plejepersonalets opgave:- Plejepersonalet vil jo alle gøre deres bedste for at yde optimal omsorg for patienterne uanset de befinder sig på et hospice eller på et plejecenter, siger hun.