Hospicer bliver nu en realitet over hele landet - gennembrud for hospicefilosofien

08. november 2004
Der er glæde i alle landets hospicestøtteforeninger efter det store gennembrud for hospicer i Danmark - skabt ved delforliget fredag aften mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne - <STRONG>klik på overskriften</STRONG> og læs hele finanslovsteksten vedr. hospicepladser m.m.
 
Finansministeriet meddelte fredag aften d. 05.11.2004:
 
Hospicepladser mv.

Flere hospicepladser
Regeringen og Dansk Folkeparti har på de årlige finanslove og i forbindelse med aftalen om "Flere i beskæftigelse - lavere ledighed" afsat i alt 70 mio. kr. i perioden 2003 til 2006 til hospicer, fordelt med 20 mio. kr. i 2003, 30 mio. kr. i 2004 og 10 mio. kr. årligt i 2005 og 2006. Udmøntningen af hospicepuljen for 2004 betyder, at hospicekapaciteten umiddelbart kan bringes op på 113 pladser.

Der er enighed om, at der skal sikres et landsdækkende hospicetilbud svarende til minimum 12 pladser i hvert amt. Det indebærer, at der vil være behov for etablering af en række nye pladser i de amter, hvor tilbuddet i dag er mangelfuldt. På denne baggrund er parterne enige om at afsætte en pulje på yderligere 60 mio. kr. i 2005 og 40 mio. kr. i 2006 og fremefter til etablering og drift af nye hospicepladser.

Puljen udmøntes efter ansøgning, således at kriteriet om geografisk spredning sikres bedst muligt. Puljen kan også anvendes til udvidelse af kapaciteten på eksisterende selvejende hospicer. Det er en forudsætning, at hospicerne lever op til Sundhedsstyrelsens vejledning om den palliative indsats. Amterne får pligt til at have driftsoverenskomst med private hospices om minimum 12 hospicepladser.

Plejetestamenter
Parterne er enige om at gennemføre et forslag om plejetestamenter. Forslaget går ud på, at kommunerne i forhold til tilrettelæggelsen af pleje og omsorg mv. for demente så vidt muligt skal respektere dementes vejledende tilkendegivelser for fremtiden i forhold til bolig, pleje og omsorg.
Forslaget forudsættes ikke at indebære merudgifter.

Ret til pasning af nærtstående døende
Parterne fremhæver, at der som led i aftalen om udmøntning af satspuljen er enighed om at give lønmodtagere ret til orlov til pasning af nærtstående døende og afsætte 2,3 mio.kr. i 2005 og 3,0 mio.kr. årligt i perioden 2006 til 2008 til vederlag.

Efter de gældende regler er plejevederlaget en godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste ved pasning af nærtstående døende. Omfattet er personer, som er berettiget til sygedagpenge i tilfælde af egen sygdom.

Parterne er enige om at udvide personkredsen til at omfatte alle, som påtager sig at passe en nærtstående døende.

Herudover er parterne enige om at indføre et minimumsbeløb for plejevederlag svarende til 82 pct. af sygedagpengenes maksimumsbeløb. Det indebærer, at personer, der ikke har nogen indkomst eller en indkomst, der er mindre end minimumsbeløbet, kan vælge at søge om plejevederlag, der svarer til minimumsbeløbet. Plejevederlaget vil træde i stedet for anden offentlig forsørgelse.

Det er fortsat en forudsætning, at den døende er indforstået med ordningen, og at kommunen vurderer, at den pågældende plejer kan løfte opgaven.

Udgifterne til udvidelsen af personkredsen og indførelsen af et minimumsbeløb vurderes at udgøre 15 mio.kr. årligt.
 
-------
 
img_sponsorat01_-_logo_hfd.gif
 
Der vil i de kommende dage på hjemmesiden blive bragt omtale af reaktioner m.m. fra hele landet.