Hospicer: Man skal ikke gå lidelsesfyldt ind i døden

10. februar 2016
Jyllands Posten har i dag sat fokus på brugen af palliativ dyb sedering (når man via smertelindring lægger patienter i en dyb søvn) og går så vidt som at kalde det "aktiv dødshjælp light".


Den betegnelse er man langt fra enige i hos de danske hospice chefer. Formand, Dorit Simonsen siger til Jyllands Posten:

" Intentionen er helt klart at mindske dette menneskes lidelse og ikke at afslutte et menneskes liv".


Denne forskel i intentionen er også det, som formanden for Dansk Selskab for Palliativ Medicin, overlæge Bodil Abild Jespersen, Aarhus Universitets hospital henviser til, når hun skal klargøre, hvorfor der med denne behandling ikke er tale om aktiv dødshjælp. Selskabet anslår, at der på årsbasis er tale om, at omkring 50 døende patienter bliver palliativt dybt sederet og for at sikre at der kommer en mere ensartet praksis for, hvornår og hvordan man benytter behandlingen er Dansk Selskab for Palliativ Medicin ny på vej med et sæt fælles kliniske retningslinjer.


Retningslinjerne hilses velkommen af hospice cheferne i Danmark. For som Dorit Simonsen siger: "Hvis det på en eller anden måde kan være med til, at man kan lave noget kvalitetssikring på det, er det for mig helt fint. For der er ikke noget fordækt i det her".


Også Kræftens Bekæmpelse er enige i vigtigheden af at få fælles retningslinjer på området. Bo Andreassen Rix, chef for Dokumentation og Udvikling, Patientstøtte og Lokal Indsats i Kræftens Bekæmpelse siger til Jyllands Posten:

"Vi er helt enige i, at det er vigtigt, at der er retningslinjer på området, ikke mindst med henblik på, hvad beslutningsgrundlaget er for at sætte sådan en behandling i gang. "


Dorit Simonsen påpeger over for Jyllands Posten, at patienter ikke kan bede om behandlingen og at det kun er i ekstremt sjældne tilfælde, at den bliver taget i brug. Og i så fald sker det efter rådslagning mellem flere faggrupper.


"Når alle andre muligheder er afsøgt, og man stadig har et menneske, som lider vældigt meget. Men det er heldigvis sjældent, at vi når dertil", siger Dorit Simonsen til Jyllands Posten. Hun fortæller videre om en kræft patient, hvor nerverne var involveret og gjorde, at patienten i den sidste tid havde ulidelige smerter ved selv den mindste berøring. "I sådanne tilfælde kan behandlingen bruges, så patienten ikke skal gå lidelsesfyldt ind i døden." forklarer hun.