Hospicer protesterer mod besparelser

24. november 2014
Underskud i nyt hospice skal ikke dækkes af de øvrige hospicer, mener hospiceledere.

Det koster at drive hospice. Og når et nyt hospice etableres, må flere udgifter påregnes.

Men det ser ikke ud til at være med i Region Midtjyllands beregninger. For i nyt budgetforslag skal et budgetteret underskud i det ny Hospice Gudenå dækkes af regionens øvrige hospicer.

- Det kan vi simpelthen ikke være med til. Det er et meget dybt indgreb i vores muligheder for at gøre det, som vi er sat i verden for, siger leder af Hospice Djursland, Dorit Simonsen, til Aarhus Stiftstidende.


Går mest ud over Hospice Djursland

Når Hospice Gudenå står færdig i Brædstrup den 1. april 2015 kommer der til at mangle 1,3 mio. kr. i driftsbudgettet. De penge vil Region Midtjylland finde ved at tage dem fra de øvrige fire hospicer i regionen.

Hospice Djursland kommer med 15 sengepladser til spare uforholdsmæssigt meget: 856.000 kroner. De tre andre hospicer - med enten 11 eller 12 sengepladser - må tilsammen undvære 483.000 kr. i næste års budget.

Svært at leve op til driftsaftale

Besparelsen skyldes, at normeringen af hospicets personale fremover vil blive ligestillet med normeringen på en almindelig medicinsk afdeling på et sygehus. Det mener Dorit Simonsen er en helt urimelig sammenligning.

- Det er ikke en anerkendende tilgang over for den indsats, vi gør herude, siger hun til Aarhus Stiftstidende.

Med nedskæringerne har hun svært ved at se, hvordan de på hospicet i Rønde skal blive ved med at udføre den samme specialiserede lindrende indsats over for både døende og pårørende.

- Vi får svært ved at leve op til den drifts aftale, som både vi og regionen har skrevet under på og også de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, siger Dorit Simonsen.

Protesterer i høringssvar

Hun har sammen med de tre øvrige hospiceledere i regionen skrevet under på et høringssvar til sundhedsplanlægningen i regionen. Her advarer de om, at hospicer med besparelserne bliver reduceret til medicinske sygehusafdelinger.

De bakkes op af hospicernes bestyrelser, som i et fælles høringssvar udtaler:

- Vi tager på det kraftigste afstand fra, at underbudgetteringen af Hospice Gudenå skal belaste de eksisterende hospicer. Så kære politikere, lad os få arbejdsro, respekter vores selvstændighed, glæd jer over budgetoverholdelse (noget over de aftalte måltal) og stor bruger-og medarbejdertilfredshed!