Hospiceviden flytter på plejehjem

05. december 2017
Hospice Limfjord har siden 2012 udbudt kurset Palliation i egen praksis hvert forår og hvert efterår. Kurset henvender sig til sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, som arbejder med palliation på sygehusafdelingerne, i hjemmeplejen og på plejecentre.

Kurset består af tre kursusdage på hospice hvor der undervises i palliative temaer udfra en helhedsorienteret og tværfaglig tilgang.

 

Efter de tre kursusdage arbejder kursisten i egen praksis med at udvikle/indføre nye palliative tiltag. Underviserne fra hospice støtter denne proces på forskellig vis.

 

På to plejecentre i Silkeborg Kommune har de valgt at sende samtlige medarbejdere på vores kursus, og vi fandt det oplagt at undersøge, om kurset havde givet et kompetenceløft på de pågældende steder. Vi udførte derfor 4 fokusgruppeinterview med i alt 23 tidligere kursister og spurgte ind til, om de havde ændret noget i forhold til deres pleje og omsorg for de palliative borgere og deres pårørende. Interviewene blev i løbet af 2016 analyseret ud fra en kompetencemodel som indeholder 7 roller. Analysen viste, at der var sket et markant kompetenceløft på de to plejecentre. Kursisterne oplevede, at de havde fået en fælles faglighed omkring de palliative borgere, så der var bedre kontinuitet i plejeforløbene, de talte mere åbent om døden og havde udviklet sig personligt og tog etiske drøftelser op med hinanden. Efter kurset følte de sig mere faglig kompetente i plejeforløbet og i samarbejdet med egen læge. De var blevet langt bedre til at turde samtalen og inddrog i højere grad de pårørende i forløbet. De havde også udviklet flere konkrete tiltag f.eks informationspjecer, mundplejebakker og forskellige dokumentationsmuligheder. Det kom også frem i interviewene, at graden og varigheden af kompetenceløftet i høj grad er afhængig af ledelsesopbakning, og at der gives tid til implementering af de nye tiltag.

 

Du kan læse en længere evaluering af kurset ved at klikke på linket her