Hospitalsafsnit til døende er på vej

21. februar 2011
Døendes forhold på hospitaler er ikke tilfredsstillende
Flere hospitaler vil oprette særlige afdelinger til døende patienter. Døendes forhold på hospitalerne er nemlig ikke gode nok, skriver Kristeligt Dagblad.
- Hvilken død, man får på hospitalet, afhænger af, hvor heldig man er. Men risikoen for, at man ligger på en travl akutafdeling, er desværre stor. Det er ikke tilfredsstillende, siger Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital.
55 procent af danskerne dør på hospitalet. Derfor anbefaler eksperter særlige hospitalsafdelinger for døende - såkaldte palliative afsnit. Der findes i dag kun én i Danmark nemlig på Bispebjerg Hospital i København.
Men flere særlige hospitalsafdelinger for døende er på vej: Region Syddanmark har planer om palliative afsnit på både Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland, og sengeafsnit for døende er på tegnebrættet på både Herlev Hospital og Hvidovre Hospital.
Eksperter og patientforeninger bakker op om de nye afdelinger:
- Det nytter ikke noget, at hospitalerne lader som om, man kun skal helbrede. Døden er en del af sygehusets virkelighed, og det bør regionerne indrette sig efter, siger Anne Nissen, afdelingschef for Patientstøtteafdelingen i Kræftens Bekæmpelse.
Centerleder på Palliativt Videnscenter, Helle Timm, er enig:
- Skærmede enheder ville være en rigtig vigtig organisatorisk synliggørelse af, at palliation er en hospitalsopgave, siger hun til Kristeligt Dagblad, der for tiden kører en serie om døendes forhold i sundhedsvæsenet.