Kan vi få hospicelæger nok?

05. maj 2011
Danmarks første hospicelæge reflekterer over den aktuelle hospice-situation.

Danmarks første hospicelæge reflekterer over den aktuelle hospice-situation.

Danmarks første hospicelæge, den nu pensionerede Hans Henriksen, glæder sig over den stigende interesse for hospicearbejdet. Men han er bekymret for, om fremtidens hospicearbejde kan tiltrække kvalificerede læger.
- Man må nok erkende, at hospicearbejdet generelt ikke taler til de unge læger. Palliationsarbejdet opfattes ikke af ret mange som et speciale med udviklingsmuligheder. Der er desværre ikke meget prestige i arbejdet. Især hvis de drømmer om en karriere indenfor lægegerningen.
- Jeg tror, at de fleste ved aflæggelse af deres lægeløfte forventer at skulle ud at helbrede - ikke kun lindre mennesker, siger den nu pensionerede hospicelæge Hans Henriksen.
Og selv om han på det nyligt afholdte årsmøde i Hospice Forum Danmark med glæde kunne konstatere, at interessen for hospicearbejdet til stadighed spirer ude blandt befolkningen, er Hans Henriksen bekymret for, om man i fremtiden vil kunne tiltrække det nødvendige antal læger. Også selv om den nordiske speciallægeuddannelse faktisk udstyrer en del læger med de nødvendige kvalifikationer.

Engagerede læger højner kvaliteten
- Jeg er meget enig i den betragtning, at vi her i landet har brug for yderligere 10-15 hospicer, hvis vi skal dække behovet om 10 år. Men jeg har svært ved at se, hvordan det skal lykkes at få tilknyttet læger nok. Eller for at præcisere det: Læger der vil indgå fuldt og helt i arbejdet. Mange læger har allerede deltidstilknytning til et hospice, men jeg er overbevist om, at det vil højne kvaliteten, hvis de integreres stærkere i det tværfaglige arbejde. Det vil også være end fordel, hvis hospicelægernes erfaringer bruges i de palliative teams og i hospitalsafdelingernes palliative arbejde.
Han medgiver dog, at palliationsområdet de seneste år er blevet tilført flere økonomiske midler ligesom arbejdet med terminale patienter har en smule mere status, end da han for snart 20 år siden kom ind i arbejdet.
- Man kan håbe, at det store græsrodsarbejde, der til stadighed foregår på dette område, vil sætte yderligere fokus på vigtigheden af, at vi også har engagerede læger på området. Og at politikerne ad denne vej også får øjnene op for, at der skal bruges flere midler til skabe interessante stillinger.