Kommunale institutioner er ikke hospicer

15. september 2009
Kommunale institutioner er ikke hospicer

Hospice Forum Danmark har på sit seneste bestyrelsesmøde drøftet hospice-betegnelsen set i lyset af, at flere nyere kommunale institutioner kalder sig hospicer. Det er bestyrelsens opfattelse, at kun institutioner som opfylder sundhedsstyrelsens anbefalinger for et hospice kan bruge denne betegnelse. Disse anbefalinger fremgår af Sundhedsstyrelsens Faglige Retningslinier af 1999 for den Palliative Indsats, kapitel 17.
Hospice Forum Danmark har stor respekt for den indsats, som gøres i kommunerne for at yde hjælp til uhelbredeligt syge og døende, hvad enten det sker i eget hjem eller på en kommunal institution.

På et Hospice yder et veluddannet tværfagligt personale en højt specialiseret, lindrende indsats. Dette personale består bl.a. af sygeplejersker, læger, fysioterapeut, præst og psykolog, og i nogle tilfælde diætist, socialrådgiver, musikterapeut m.fl. fagpersoner. Sammensætningen af personalet kan dog være forskelligt fra hospice til hospice. Derudover har et hospice ofte tilknyttet et antal frivillige, som udfører forskellige praktisk opgaver på hospice, og som på anmodning er til disposition for patienter og pårørende som samtalepartner, besøgsven eller lignende. Dette fremgår også af sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Tove Videbæk

Landsformand for Hospice Forum Danmark