Kommuner overser ældres sorg

02. april 2014
Kun to tredjedele yder indsats over for "sårbare ældre".

Kun to tredjedele yder indsats over for "sårbare ældre".

For ældre mennesker kan sorgen over at miste en ægtefælle vokse sig så stor, at livslysten helt forsvinder. Derfor er der brug for en opsøgende indsats fra kommunens side. Men den udebliver ofte, viser en ny rapport.

84 af landets 98 kommuner har deltaget i undersøgelsen bag rapporten, og ud af disse har 51 tilkendegivet, at de har en indsats over for ældre "i særligt sårbare livssituationer", hvilket blandt andet dækker over tab af ægtefælle. Men i mange af kommunerne foregår opsøgningen af disse ældre usystematisk, fremgår det af rapporten.

Og det er kritisabelt, mener flere eksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med. En af dem er Jorit Tellervo, projektleder hos Palliativt Videnscenter.
- Opfattelsen har været, at det blot var naturens gang, når man som gammel mistede sin ægtefælle. Det var noget, man måtte regne med, og i mange tilfælde har man nærmest romantiseret tabet og sagt: 'Jamen, I har da også haft så mange gode år sammen. Det skal du være taknemmelig for og glæde dig over'.
- Men man kan ikke romantisere tabet, for i dag ved vi, at det ikke har noget med alder at gøre, hvordan vi oplever det at miste vores ægtefælle. Og man kan ikke foregribe den sorg og det kolossale tab, det er, når et menneske mister den, som det har været forbundet med gennem mange år, siger Jorit Tellervo til avisen.

Ældre, der mister en ægtefælle, har øget risiko for at udvikle en kompliceret sorg med psykisk og social mistrivsel til følge og i værste tilfælde selvmordsadfærd.

Rapporten fra Socialstyrelsen, "Kortlægning af kommunale indsatser til forebyggelse af selvmordsadfærd blandt ældre", bekræfter, at der er plads til forbedring i kommunalt regi.