Kommuner satser på lindring

12. marts 2015
Hver tredje kommune har oprettet palliative dagtilbud.

En kortlægning viser, at hver tredje kommune i dag har oprettet særlige palliative tilbud. Men ofte får ældre plejehjem det dårligste tilbud, fordi sygeplejersker på plejehjem er en mangelvare, skriver fagbladet Sygeplejersken.

Bladet har hele tre artikler om palliation i det aktuelle nummer og citerer bl.a. en kortlægning fra Videncenter for Rehabilitering og Palliation, PAVI, at 34 kommuner har en eller flere institutioner med særlige palliative tilbud. I alt er der tale om 40 plejecentre, aflastningsenheder eller midlertidige døgnpladser.

Alle steder med særlige palliative tilbud har sygeplejersker ansat, på 28 steder er der sygeplejefaglig døgndækning. Ifølge sygeplejerske og projektleder i PAVI, Jorit Tellervo, som har medvirket til undersøgelsen, er sygeplejersker en nødvendighed, men desværre også en mangelvare på institutionerne.

- Det, vi kan se af kortlægningen, er, at der er ansat kortuddannet pleje- og omsorgspersonale. Det giver en del problemstillinger, for hvis patienterne har behov for lindring, der kræver en sygeplejerske, er der på flere institutioner ikke døgnbemanding af sygeplejersker, siger Jorit Tellervo til Sygeplejersken.

Hun mener, det er et paradoks, at ældre, som er for syge til at være hjemme, bliver indlagt på en kommunal institution, hvor fagligheden er ringere end den, de måske kunne modtage, hvis de var i deres eget hjem. 

- I nogle kommuner får man altså en større grad af tværfaglig indsats, hvis man bor i eget hjem og har mulighed for at trække på hjemmeplejen, end hvis man bor på et plejehjem, siger Jorit Tellervo ifølge sygeplejerskernes fagblad.