Koordineret indsats på hele området - store udfordringer i fremtiden

16. april 2005
Ét hospice med 12 sengepladser i hvert amt er kun begyndelsen - denne målsætning holder ikke, så snart amtet er på mere end 250.000 indbyggere. Målet er foreløbig én hospiceseng pr. 20.000 indbyggere - og det har været målet siden Sundhedsstyrelsen i 1999 kom med en rapport om målsætningerne, men i dag er der andre ting, der skal til - klik på overskriften og læs mere
 
Vi må være mere præcise, når vi definerer behovet for hospice
 
Der er brug for andet end sengepladser - først og fremmest en koordineret indsats på hele det palliative indsatsområde. Udfordringerne på dette område vil være store i den kommende tid.
 
Der er forskel på amternes antal indbyggere og befolkningstæthed m.m. - der er således tilsvarende forskel på det antal hospicepladser og andre palliative indsatstilbud, der er behov for i de enkelte amter.
 
Der mangler hospicepladser overalt - i Københavnsområdet er afvisningstallene for patienter, der ønsker en hospiceplads problematisk. (om tilbud i København - se link nederst på siden).
 
Som "tommelfingerregel" vurderes det - ud fra bl.a. udenlandske erfaringer, at der er brug for en hospiceseng pr. 20.000 indbyggere.
 
Koordinering og samarbejde er nøgleord
i den fremtidige indsats, hvis Danmark skal gøre en forskel - eller i det mindste fremskridt på det palliative indsatsområde.
 
En række fagfolk og organisationer, bl.a. Hospice Forum Danmark deltager i beskrivelse af processer og anbefalelsesværdige tiltag, men det nytter først, hvis de bevilgende myndigheder (det politiske niveau) slutter op med afsættelse af de økonomiske midler, som er nødvendige for at få Danmark på verdenskortet.
 
 
I 2001 vurderedes det, at der skulle ca. 350 mio. kroner til at løfte indsatsen i Danmark op på anstændigt niveau - men hvad er tallet i dag - er det endnu større - eller?

Det er således ønskeligt, om fagfolkenes og organisationernes kommende anbefalinger kommer til at indeholde mere "præcise skøn" over de udgifter, der vil være forbundet med gennemførelse af de kommende forslag. Selv om der vil være tale om store beløb må tallene frem, så vi alle kan forholde os til realiterne.
 
Døden er muligvis stadig tabubelagt, men det skal være klart, hvad der er muligt i den palliative indsats - så må pengene findes.
 
Opnåelse af en værdig livsafslutning og lindrende behandling og omsorg må ikke være afhængig af penge i det danske samfund. Men lad os få tallene på bordet fra de folk, der har viden, uddannelse og erfaring om, hvad der skal til - så må andre finde pengene - og det haster.
 
img_sponsorat01_-_logo_hfd.gif
 
Hospice Forum Danmark har repræsentation i Sundhedsstyrelsens Følgegruppe for Palliativ Indsats i Danmark, hvor arbejde pågår løbende med beskrivelse af anbefalinger - når disse foreligger vil vi medvirke til at finde pengene i dialog med politikere, enten det er på Christiansborg, i kommuner eller amter (afløst af de kommende regioner).
 
Klik her og læs om mulighederne i København for hospice, aflastningsophold m.m.