Kræftpatienter bliver triste og deprimerede

30. januar 2011
Ny undersøgelse: hver femte kræftpatient får en depression.
Al den videnskabelige dokumentation, der findes i verden omkring kræftpatienters risiko for f.eks. at udvikle en behandlingskrævende depression, er gennemgået og netop offentliggjort i det medicinske fagblad The Lancet Oncology.
Resultatet viser, at hver femte kræftramte udvikler en behandlingskrævende depression, og mellem hver tredje og fjerde patient udvikler angst eller bliver triste, skriver DR.
Fra undersøgelser af deprimerede ved man, at næsten 40 procent af dem, som havde en depression, gjorde sig tanker om at begå selvmord.
I undersøgelsen deltager både patienter, som har overlevet sygdommen og patienter, som ikke kan blive raske og dermed har modtaget palliativ behandling.
- Undersøgelsen slår fast, at man op til fem år efter, at man har fået sin kræftdiagnose, er i risiko for f.eks. at udvikle en behandlingskrævende depression. Det er særdeles vigtig viden og et vink til de behandlende læger, sygeplejersker og den praktiserende læge om, at de skal være opmærksomme på evt. depression, allerede når patienten får sin diagnose, siger professor Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse, der er en af forfatterne til undersøgelsen, til DR.