Kun hver femte døende patient får hjælp

09. januar 2013
Knap 21 procent af døende kræftpatienter får palliativt tilbud, viser undersøgelse

Knap 21 procent af døende kræftpatienter får palliativt tilbud, viser undersøgelse.

Selvom læger vurderer, at en døende kræftpatient skal have behandling på et hospice eller af et palliativt team, dør hver femte, før det lykkes at få hjælp, skriver Kristeligt Dagblad.

Tallene stammer fra Det viser nye tal fra Dansk Palliativ Databases årsrapport 2011. Rapporten viser, at selv om kræftpatienter led af smerter, åndenød, kvalme, angst eller havde svære sociale problemer fik de ikke den hjælp, de havde brug for.

- I over 20 procent af sagerne, hvor specialister og henvisende læger har haft en plan om at sætte ind med den her type behandling, er det ikke lykkedes. Det, synes jeg, er ret dramatisk, siger Mogens Grønvold, der står bag databasen. Han er overlæge på Bispebjerg Hospital og professor i palliativ indsats ved Københavns Universitet.
- Man skal desuden tænke på, at ud over de patienter, som blev henvist, men ikke nåede at blive modtaget, er der formentlig yderligere en stor gruppe, som havde behovet, men ikke blev henvist, tilføjer han.

I 2011 var der i alt 9330 henvisninger af livstruende syge kræftpatienter til behandling enten på hospice eller af et palliativt team eller en palliativ hospitalsenhed. Men i 20,7 procent af tilfældene - i alt 1929 gange - nåede patienterne ikke at få den fornødne lindring og hjælp.

Ifølge Mogens Grønvold skyldes det, at patienterne bliver henvist for sent i deres sygdomsforløb, eller at de henvises på det rigtige tidspunkt, men at der ikke er kapacitet til at tage sig af den syge.