Kunst befordrer samtaler med døende

03. juni 2014
Malerier, udsmykning og arkitektur hjælper uhelbredeligt syge med at åbne sig.

Malerier, udsmykning og arkitektur hjælper uhelbredeligt syge med at åbne sig.

 

 

- Kunsten kan noget særligt. Kunst er en platform for den gode og dybe samtale. Derfor er det oplagt at bruge kunsten på hospice.
Det sagde kunstmaler Karsten Auerbach på Hospice Forum Danmarks årsmøde i Odense den 24. maj 2014. Han var inviteret som en af oplægsholderne under temaet "Æstetik og Palliation" og forklarede, hvorfor kreative kunstudfoldelser kan få hospicepatienter til at åbne sig og tale ud om de ting, der trykker.

Selv var han for nylig blevet bedt om at komme til Hospice Sønderjylland i Haderslev og male sammen med en patient, som personalet ikke kunne trænge ind til. Mens Karsten Auerbach malede til den musik, patienten havde valgt, begyndte kunstner og patient at tale sammen, og patienten åbnede sig og fortalte om behovet for forsoning på alle planer.

 

Kunst er en samtaleplatform
Men hvorfor virker kunst på denne måde?
- Vi har mange sprog, mange læringsstile, forklarede Karsten Auerbach i sit foredrag på årsmødet. - Alt overføres ikke med ord. Kunsten kan noget, som anden formidling ikke kan. Og derfor spørger jeg mig selv: Hvordan kan jeg tjene mine medmennesker med min kunst?
Han fortsatte:
- Kunst er mere end et maleri, der hænger på en væg. Det er ikke blot en ting. Kunsten skal bredes ud, bruges mere. Kunst er nemlig en samtaleplatform, og den hører hjemme på hospice.
Hospicebevægelsens grundlægger Cicely Saunders skelnede mellem passive æstetiske udtryk og skabende æstetiske aktiviteter.
- Det første er noget, man udsmykker sit hospice med, forklarede Karsten Auerbach. - Det fysiske miljø har stor indflydelse på vores velbefindende. Der skal være positive sanseindtryk.
Når man er døende ændres sanseindtrykkene, forklarede han.
- Musik er ikke bare P2, men et menneskers livsmusik. Vores sindstilstand betyder meget for, hvordan vi tolker den kunst, som er på væggene.

 

Kunsten påvirker både patient og kunstner
Men kunst er mere end det, fortsatte Karsten Auerbach:
- Kunst taler med os, påvirker os. Kunst er en skabende æstetisk aktivitet. Kunsten går ned under det verbale sprog og får fat i vores følelser. Man kan involvere patienten på forskellige måder - helt fra at give patienten lov til at tegne til at spørge: Hvilket billede skal vi hænge op i dag?
Man kan også lave kunst sammen med den døende. Male til musik, tale sammen om farver og associationer, præcis som Karsten Auerbach gjorde det på Hospice Sønderjylland.
- Processen kan hjælpe den døende med at bearbejde minder. Men påvirker også kunstneren, indrømmede Karsten Auerbach:
- Jeg har for eksempel fået lyst til at male flere malerier om, hvad der sker i døden.