Læger bør specialuddannes i lindrende indsats

20. april 2013
Sundhedsstyrelsen opfordres til at anerkende palliation som lægespeciale

Hospice Forum Danmark opfordrede på generalforsamling Sundhedsstyrelsen til at anerkende palliation som lægespeciale.

Sundhedsstyrelsen bør anerkende palliation som lægespeciale. Det var den tydelige opfordring fra de delegerede ved Hospice Forum Danmarks generalforsamling i Odense lørdag.
Læger kan blive specialister i kurativ, dvs. helbredende behandling, men der findes ikke et lægespeciale i palliation, dvs. lindrende indsats. Og derfor er der ikke nok læger, der er uddannet i at lindre smerter og symptomer og inddrage de sociale og psykologiske kompetencer, som kan give den alvorligt syge optimal livskvalitet til det sidste.

Kræver anerkendelse af speciale
På Hospice Forum Danmarks årsmøde i Odense lørdag den 20. april kom en klar opfordring fra forhenværende embedslæge Preben Rudiengaard til at presse på for at få palliation anerkendt som speciale.
- Vi skal have den specialanerkendelse i palliation! Det bør Hospice Forum Danmark presse på for over for Sundhedsstyrelsen og politikerne på Christiansborg, sagde han og uddybede:
- Der mangler palliativt uddannede læger. Sundhedsstyrelsen anerkender ikke behovet for specialiserede palliative læger. Men det bør godkendes som specialistuddannelse. Det er noget for politikerne at tage fat på.
Forslaget affødte spontane klapsalver, og Hospice Forum Danmarks formand, Tove Videbæk, fulgte op:
- Det handler om prioritering. Mange syge når ikke at få lindrende behandling, fordi de kommer for sent hjem. Man bliver ved med at give livsforlængende behandling, selv om det ikke nytter. Og derfor når mange ikke at komme på hospice.

Et holistisk menneskesyn
Preben Rudiengaard er forhenværende speciallæge i almen medicin og samfundsmedicin. Han sad selv i Folketinget fra 1998 til 2012 og var formand for Folketingets Sundhedsudvalg i flere år.
Han forklarer, hvorfor en specialeanerkendelse er nødvendig:
- Det er vigtigt, fordi der ikke er nok læger, der har fået en uddannelse i palliation. De fleste læger, som udøver den lindrende indsats har andre specialer. Det kan være fx narkoselæger. Al respekt for det. Men det er jo en del af den behandlende indsats. Ved palliation skal de mestre et større område ud fra et mere holistisk menneskesyn.
Hvad skal de kunne mere?
- De skal have indsigt i både psykologi, socialmedicin, smertelindring, og så skal de naturligvis vide en masse om såkaldt intern medicin, der omhandler alle de medicinske sygdomme, mennesker får, når de bliver ældre.

At kunne mestre flere discipliner
Preben Rudiengaard fortsætter:
- Vi læger har specialiseret os i en sådan grad, at har du ondt i hjertet, kommer du ind på en hjertemedicinsk afdeling. De er meget dygtige og ved alt om hjertet. Men hvis du fx har sukkersyge, skal du jo have en anden specialebehandling. Og er du alvorligt og uhelbredeligt syg, er dit sygdomsbillede så komplekst, at lægen har brug for en bredere viden.
- Man skal være multidisciplinær som palliativ læge. Mange læger vil helst ikke gå ind i andres felt. Men palliative læger skal se meget mere helhedsorienteret på patienten. Mange kan vi jo ikke helbrede, men skal i stedet give dem en værdig livsafslutning.
Det er bydende nødvendigt at palliativ indsats anerkendes som lægespeciale, mener Preben Rudiengaard:
- Uden dette speciale vil det aldrig blive et fag, der kan tiltrække nye yngre læger. For at give faget pondus, skal der være et speciale i faget. Det vil tiltrække flere læger.
I dag kan vi behandle stort set alt. Men vi har altså brug for at vide mere om lindring. Og det må Sundhedsstyrelsen og Folketingets Sundhedsudvalg forholde sig til.

Tove Videbæk kan kontaktes for en kommentar:
. Tove Videbæk: formand@hospice.dk, mobil 2341 3179